Делян Добрев заяви, че бламирането на парламента от страна на ПП-ДБ по темата за "Лукойл" е заради нежеланието им да приведат в изпълнение гласуваната още през януари промяна в закона, че от идния вторник, 31 октомври, трябва да събират по около 3 млн. от "Лукойл" на ден и да отчисляват на гражданите по програма от специалния фонд.

"Заради този текст твърдя, че хранилката на "Лукойл" се оказва много голяма. На нея има председатели на парламентарни групи, членове на кабинета и министри", заяви Добрев, който отново го прочете пред медиите и им го раздаде. Той обобщи, че приетият в началото на годината закон не е бил изпълняван до момента, вече 10 месеца, от две правителства - служебното и сегашното редовно.

"Това са въпросните 73 стотинки. Тези текстове не искат колегите управляващи да приемат, защото тези текстове нарушават финансовия интерес на "Лукойл" с близо 3 млн. лева на ден", категоричен е Добрев и добави, че именно това е причината за извънредното изявление на ПП-ДБ, с което те обявиха, че са против свикването на извънредно заседание на парламента в петък.

"Това заседание е необходимо, защото преди седмица президентът наложи вето на закона за енергетиката. Припомням, че законът беше гледан в парламента в няколко безсънни нощи на енергийна комисия, на пленарна зала, защото управляващите твърдяха, че законът е важен и е ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост. Сега изведнъж се оказва, че този закон за енергетиката не им е важен. ПВУ не им е важно. Всичко звучи много нелогично", опонира им Добрев. "Всеки ден, в който не отхвърляме ветото на президента, подарява на "Лукойл" по 3 млн. лева", каза още Делян Добрев.

"За пръв път в историята на България се случва кабинетът, министрите, премиерът и подкрепящата ги партия, която ги е излъчила, да бламират заседание на Народното събрание", отбеляза Добрев и обясни защо са поискали извънредното събиране на Народното събрание, за което от ПП-ДБ ги обвиниха в популизъм в навечерието на местните избори.

Добрев беше категоричен, че и в отсъствието на ПП-ДБ ще успеят да прегласуват приетите преди дни промени, които осигуряват монопола на "Лукойл", защото е необходимо обикновено мнозинство, а заедно с ДПС имат 103 гласа. По думите му, трябват им минимум 90 гласа. По думите му липсата на ПП-ДБ в пленарната зала ще попречи само за отхвърлянето на ветото на президента, тъй като то не минава с обикновено мнозинство, а с поне 121 гласа - повече от половината от всички депутати.

Депутатът от ГЕРБ обясни още, по повод критиките на Кирил Петков за писаните на коляно текстове, че са им дали само черновите.

Става въпрос за два вида поправки. Едната засяга складовите бази на "Лукойл", които са 92% от всички бази. Предложението е именно те да бъдат да бъдат поставени под оперативен контрол на Държавния резерв. Не искаме да бъде през закона за мерките срещу санкциите, а ще направим изменението в закона за горивата, обясни Добрев. "Единият текст маха 100-те процента, които дават монопол на "Лукойл", проспаният текст от цялото НС, и втората промяна е в закона за горивата", коментира той.

"Оказва се, че това, което ни е изпратил финансовият министър, разпечатан от имейла на Йордан Цонев, тези предложения дават 100% монопол на "Лукойл" и бързаме да коригираме, но както виждате, се бламира работата на НС, за да си остане монополист. Защо тази държава работи в полза на "Лукойл", защо?", попита председателят на енергийната комисия.

"Заедно ще си коригираме грешката, предоверявайки се на финансовия министър, който очевидно преследва други цели", заключи Добрев.

По повод думите на Ивайло Мирчев от ДБ, че онези, които плющели доскоро карти с бившето ръководство на рафинерията, днес са първи борци срещу дерогацията, Делян Добрев каза, че колегата му е принуден така да говори.

"Аз съжалявам колегата Мирчев, защото аз го харесвам и смятам, че не го прави нарочно. На него просто му се налага да участва в такива трибунки", е неговият коментар.

Добрев за пореден път обясни откъде се генерират печалбите на "Лукойл", които ощетяват българския потребител.

"Преди войната разликата между бренда и уралския нефт беше 1 процент, от началото на войната "Лукойл" купува 30-40 процента по-евтино уралския, и оттогава рафинерията генерира печалби. Това генерира въпросните 3 милиарда долара. Преди войната тези пари ги нямаше", каза бившият енергиен министър. При положение, че българската рафинерия купува суровината за 60 долара, а другите компании я купуват по 100 долара, разликата от печалбата отива в "Лукойл", който не внася 70% от нея в специалния фонд за подпомагане на гражданите. "Тези средства ще гарантират връщането на 73 ст.", обобщи Добрев.

"Всеки път, когато ги заплашим с отнемане на дерогацията, управляващите изпищяват по зловещ начин, че са готови на всичко само и само да се откажем от намеренията си", заключи председателят на енергийната комисия в парламента.