Окончателните избирателни списъци вече са отпечатани от ГРАО, а ЦИК няма отношение по този въпрос. Ако се стигне до заличаване на избиратели по настоящ адрес след проверки на областните управители и МВР, това няма да бъде отразено. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Митева. Тя коментира, че за проверката, инициирана от правителството на адресите, на които са регистрирани повече избиратели наведнъж, комисията е разбрала от медиите.

"Искам да обърна внимание на следното - съгласно член 405А от Изборния кодекс преди общи местни избори кметовете на общини трябва да извършат проверка 6 месеца преди изборите за нови регистрации една година назад. И тази проверка задължително трябва да приключи три месеца преди изборния ден. Повече коментари няма да правя", каза Митева.

Миналата седмица регионалният министър Андрей Цеков обяви, че в 343 населени места има установена необичайна миграция преди местните избори, поради което разпореди на ГРАО проверка на всички регистрации по настоящ адрес. Анализът на данните за регистрациите очерта около 100 населени места, в които е изключително вероятно да става дума именно за изборен туризъм. Оказва се, че ръстът на регистрациите през март и април в тези населени места е много по-висок в сравнение с обичайното за това населено място в останалите месеци.

Според ЦИК подготовката за местните избори в неделя върви нормално.

Инсталирането на машините вече започна. В петък вечерта устройствата ще потеглят към секциите в страната. Хартиените бюлетини вече са в областните администрации.

Към момента са заявени 12 238 изборни секции. 407 са подвижните секционни избирателни комисии - предимно в болнични заведения и в места за задържане. В 9082 изборни секции ще има и машина, в 3156 ще се гласува само с хартиени бюлетини.

Регистрирани са 15 организации с наблюдатели и 4 социологически агенции.

Предизборната кампания приключва в петък в полунощ. Събота, 28 октомври е денят за размисъл.

Изборният ден в неделя ще започне в 07.00 часа сутринта и ще приключи в 20.00 часа. Ако пред някои секции има опашки от избиратели след този час, изборният ден може да се удължи до 21.00 часа.