От ПП-ДБ бойкотират инициативата на ГЕРБ-СДС и ДПС парламентът да заседава извънредно в петък, за да приеме промени в закона за енергетиката, свързани с "Лукойл", и да се гледа техен законопроект за преминаването на рафинерията под шапката на Държавния резерв.

От управляващата коалиция излязоха с извънредно изявление в Народното събрание, на който заявиха, че моментът не е удачен да се събират депутатите, на финала на предизборната кампания, и предлагат промените в енергетиката да се обсъдят в първия ден след изборите.

"Прекъсването на работата на Народното събрание за периода на предизборната кампания беше по предложение на Бойко Борисов и ние приехме като много основателен аргумента, че не би трябвало да се използва парламентарната трибуна за предизборна кампания, за спекулации. От вчера има предложение в петък, последния ден на предизборната кампания да бъде свикано извънредно заседание на Народното събрание и ние сме против това", заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

"Ние сме против, за да не се използва за кампания. Призоваваме председателя на НС Росен Желязков да не насрочва заседание", добави Атанасов. "Няма никаква пречка да се случи първия ден след втория тур", каза още той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък разкритикува текстовете, писани от ГЕРБ и ДПС, които им били предоставени едва снощи, за да се запознаят с тях.

"Темата енергетика е малко прах в очите на хората, популистка", смята Петков. И разкритикува законовите предложения, които били писани набързо.

"Текстовете са написани на коляно, в тези текстове нямаше нищо за тези 73 ст. И вчера донякъде това бе пример как може да се поднесе една информация популистки. Всички сме се обединили около това, че "Лукойл" трябва да си платят данъците. Г-н Борисов казваше неведнъж, че като моето правителство падне - бензинът ще падне с левче. Това трябва да се изработи с експерти и трябва да се направят с максимална експертиза, защото засягат цялата икономика", заяви Петков.

"Ако се свика заседание в петък, ще бъде предизборен популизъм, без реално да внася истинските решения", категоричен е той.

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев пък направи намеци за предишна близост на политиците от ГЕРБ със старото ръководство на рафинерията.

"Трогателно е тези, които до вчера плющяха карти с шефовете на "Лукойл", днес да са най-големите борци за събиране на данъците им", коментира Мирчев.

"Трябва да се запитаме кога "Лукойл" ще си платят всички данъци, а не тези, които са натрупани през последните две години. Подкрепяме предложението за складовете за горива. Трябва да помислим дали всички фирми, които вкарват горива у нас попълват държавния резерв", запита той.

Депутатът от енергийната комисия Радослав Рибарски пък добави, че по темата трябва да се работи експертно, за да се постигне заявената цел. "Това не трябва да се случва в кратък срок, а да се изработи работещ механизъм", заяви Рибарски.

От ПП-ДБ отказаха да отговарят на журналистически въпроси и се ограничиха само до изявление и коментари.

Вчера стана ясно, че ГЕРБ и ДПС са изготвили законопроект, според който базите за съхранение на "Лукойл Нефтохим" ще преминат под управление на Агенция "Държавни резерви и военновременни запаси".

Двете формации се отказаха да настояват за премахването на дерогацията на "Лукойл" на този етап. 

"Лукойл", както не искаха да плащат данъци, вчера са заявили пред шефа на кабинета, че ще платят над 500 млн. лева, които искаха да скрият от българските граждани. Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще внесем законопроекта за седемте дни и ще отнемем дерогацията на "Лукойл", заяви в понеделник съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.