Магистратите гледаха мярката му за неотклонение, след като прокуратурата повдигна обвинение в умишлено убийство, предаде "Фокус".

Йосифов влезе в съдебната зала окован
, като остана така и по време на заседанието, съобщи радио Пловдив.

55-годишният мъж, който е бил зад волана на микробуса, прегазил младежа, твърди, че никога не е ходил преди инцидента в Катуница. „Киро, тоя дето му казват Цар Киро, аз не го познавам”, каза шофьорът.
По думите на Йосифов в деня на катастрофата се е върнал от Гърция, откъдето взимал стока за дребна търговия и приятели от Столипиново го помолили да ги закара на помен в село Катуница.

„Никога не съм ходил там”, каза той. След влизане в селото станал скандал между млади момчета от Катуница и хората на Кирил Рашков. Пътуващите в микробуса на 55-годишния Йосифов станали свидетели на скандала и избягали. След това той закарал пътуващите пред къщата на Рашков.
По думите му той не е усетил, че е блъснал човек.

Преди дни обаче бащата на убития Ангел - Атанас Петров, разказа за трагедията и заяви, че шофьорът на буса нарочно е прегазил сина му.
”Онзи, като ни видя, се засили чак от другия край на пътя, мина през затревения остров и закова пред нас. Синът ми се изправи пред него и вика: "Спри се, бе, къде отиваш?" А оня запали буса и го бутна, а после бавничко, бавничко мина върху него. Аз видях, че ще го смачка и се развиках, тропах по кабината: “Спри се, бе, спри се, бе, спри се, мачкаш ми дететооо!?”. Онзи го прекара под буса и го влачи 20 метра. Изтичах, прегърнах го: "Стани, тате, стани, тате! А той примря".

Адвокатът на Йосифов - Стефан Левашки, поиска по-лека мярка за неотклонение, като заяви, че клиентът му е помислил, че е блъснал куче, защото по буса е имало косми (прегазеният Ангел е разхождал кучето си, когато е бил ударен от буса - бел.ред), съобщи "Фокус". Левашки поиска по-лека мярка за шофьора, дори оставане в следствения арест, въпреки че по думите му там той е тормозен от други задържани. По думите на адвоката ще бъдат поискани различен вид експертизи, защото само така може да се докаже дали Симеон Йосифов е действал умишлено.

Съдът обаче уважи искането на прокуратурата и постанови най-тежката мярка „задържане под стража” за Йосифов, предаде „Фокус”. Според съда съществува умисъл в начина, по който е блъснато 19-годишното момче. Според съдия Красимира Костова показанията на хората, които са били в буса – общо петима, са доста противоречиви. Противоречива е и информацията, че те са отивали на помен и дали е имало такъв. Освен това Йосифов е избягал от местопроизшествието и се е укривал в чужбина, изтъкнаха магистратите. Решението на Пловдивския окръжен съд обаче може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Пловдивския апелативен съд.
Пловдивският окръжен съд остави в ареста и другите двама, задържани в Катуница. Георги Йорданов и Спас Христов през нощта срещу 26 септември, по време на размириците в селото, са блъснали с кола двама мъже и ранили трима полицаи.


БНТ съобщи, че късно снощи Кирил Рашков и семейството му са доведени в София с полицейска охрана. Те били настанени на място, което засега полицията пази в тайна. Вчера TV7 предаде, че ромската фамилия се е укрила в четиризвезден хотел в Боровец, където Рашков бил охраняван от десетки полицаи.