С добро настроение, музика и без инциденти шествието на "София Прайд" премина по столичните булеварди "Дондуков", "Васил Левски" и улица "Гурко" тази вечер.

Малко преди 19 ч. полицията помоли млади мъже в черни дрехи да не се включват в прайда, а организаторите на събитието предупредиха, че шествието трябва да става на големи групи и да не носят отличителните знаци на прайда, за да избегнат провокации.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Докато участниците преминаваха по софийските улици, много хората ги гледаха от прозорците на домовете си и им махаха в знак на поздрав, предаде БНР.

По-рано концерт на някои от най-популярните артисти в България даде началото на "София прайд" на площад "Княз Александър I" в София. Тази година кампанията е под наслов "България е и нашият дом" и търси прочит на темата за родолюбието и националната принадлежност в контекста на ЛГБТИ+ общността в България и хората, които подкрепят правата им.

Снимка: БТА

Бих определила "Прайд" като празник на свободата и приемането. Една възможност и покана да бъдем себе си, да не осъждаме, да не мразим и да обичаме малко повече. Разбира се "Прайд" е протест за видимство, равенство и приемане. Това каза при откриването на концерта водещата Карина Околие, цитирана от БТА.

Снимка: БТА

"Била съм дискриминирана заради това, че съм с различна сексуалност и затова се притеснявам все още да покажа моите истински цветове", сподели дама пред БНР.

Снимка: БТА

Един от артистите, който се качи на сцената, бе украинският изпълнител Орфи. Той е преживял ужаса на руската окупация в Буча, а сега живее в България.

"Днес искам да представя моята песен, написах я преди три години. Смятам, че се получи добре. Посланието, което искам да отправя, е свързано с моята собствена история и то е, че е супер да си уникален. Напълно нормално е да си гей, да бъдеш странен и нетрадиционен. Искам да открия идентичността във всеки човек. Тези хора могат да направят света по-добър", каза Орфи.

Снимка: БТА

На сцената излязоха да пеят Мила Роберт, Дара Екимова, Лидия, Михаела Маринова, Venci Venc", Ирина Флорин, Ваня Щерева, рок групата Overhook, певицата YVA.

Снимка: БТА

Събитието предлагаше и различни инициативи като например съвети как да се предпазим от ХИВ и необходимостта да се изследваме редовно и други, свързани със сексуалното здраве.

17-ото издание на "София прайд" се проведе при засилено полицейското присъствие.