"Връчваме 110 високопроходими автомобила и с това завършваме първия етап от обществена поръчка за 360 броя високопроходими коли. От септември месец ще започне поетапна доставка и на останалите, като до края на годината ще получим още 200 автомобила тип пикап". Това каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов на церемония по предоставяне на превозните средства за "Гранична полиция".

Снимки на возилата и церемонията ВИЖТЕ ТУК>>

Той отбеляза, че всички 360 автомобила са закупени със 75% европейски и 25% бюджетни средства, като поръчката е осъществена в рамките на осем месеца. Стоянов посочи, че стартирането и осъществяването на подобна поръчка в толкова кратък срок е прецедент, допълва БТА.

Министърът заяви, че с подобряването на материалната база и условията на труда ще се върне самочувствието на граничните служители, че са част от силно ведомство на държава членка от Европейския съюз. Той призова служителите да пазят новите автомобили като свои лични.

Снимка: БТА

Днес ръкодовителите на Регионалните дирекции на "Гранична полиция" в Русе, Смолян, Бургас, Кюстендил, Драгоман, Аерогари и Елхово получиха символично ключове на автомобили, които ще се използват в дирекциите.

По отношение представените тази седмица нови автомобили за "Пътна полиция", министър Калин Стоянов заяви, че те са 462 броя и са закупени изцяло със средства от фонда за безопасност на движението, където се събират средствата от глоби, наложени от МВР. По думите му тези пари могат да се използват единствено целесъобразно - т.е. по линия на пътната безопасност за закупуване на технически средства, камери и автомобили, които да служат за контрол на пътното движение.

Снимка: БТА

"Имаме огромно желание да закупим линейки, кувьози и други необходими средства за многото министерства в България, но това няма как да стане със средства от този фонд. Така че нека да спрем с всички спекулациите по темата", заяви министър Калин Стоянов.

Снимка: БТА

Той обясни, че за "Пътна полиция" са закупени 35 високоскоростни автомобила марка BMW, 200 марка Golf 8 и 227 броя Skoda Kodiaq.

Снимка: БТА