Големи щети - от паднали дървета и унищожена реколта до пожари и изпочупени автомобили, е причинила вчерашната буря с градушка в няколко области на страната.

Екипи на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Сливен са оказали техническа помощ при отстраняване на паднали дървета на пътното платно на пътя между с. Чинтулово и с. Гавраилово, паднало дърво върху лек автомобил в сливенския квартал "Дружба", паднало дърво на пътно платно в сливенския квартал "Речица", паднал клон на дърво върху лек автомобил на ул. "Братя Кутеви" в град Сливен, съобщават от полицията в града.

Снимка: БТА

Оказана е помощ на закъсал лек автомобил на път ІІ-53 (Сливен - Ямбол), отводняван е склад на ул. "Стефан Караджа" в град Сливен, добавя БТА.

В 21:03 часа е получен сигнал за пожар в житен блок, намиращ се в землището на град Нова Загора. Произшествието е ликвидирано от един екип на пожарната. Пострадали няма. Спасени са 150 декара посеви, унищожени са 10 декара. По данни на очевидци пожарът е причинен от мълния.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Пострадали са насаждения в землищата на селата Селиминово, Гавраилово, Чинтулово, Мечкарево, Ковачите, Самуилово, Трапоклово. Стопаните ще настояват за огледи на комисии от Областна дирекция "Земеделие" и съставяне на протоколи за пропаднали площи, заяви Коста Петров, председател на Сдружението "Българска праскова" в Сливен, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Според Петров противоградните ракети не са ефективни, защото не стигат до необходимата височина в градоносните облаци. Земеделските производители са се обединили около идеята за използване на противоградно оръдие с електромагнитни импулси, което може да бъде финансирано по държавна програма.

Голяма част от реколтата в поповското село Медовина също е унищожена от градушка. Опасното явление се разрази снощи, разказа за БТА кметът Тодор Борисов. Днес служители на кметството разчистват пораженията от бурята.

По думите на Борисов първоначално и завалял сух град, по-късно е бил примесен с дъжд и бурен вятър. Валежът е продължил около пет минути, а ледените късове са били с размер на бобено зърно. "Поражения има по около 80 процента от насажденията на стопаните. Щети има по овошките, лозята и зеленчуковите насаждения. Въпреки че е малко късно, хората ще се опитат да възстановят посевите", добави той.

Снимка: БТА

По данни на Метеорологичната обсерватория в Търговище градушка е паднала в поповското село Славяново и Гагово, в търговищкото Вардун и във Врани кон в община Омуртаг. Придружена е била с дъжд и няма сериозни щети, каза ръководителят на институцията Красимира Стойчева.

Наблюдателите от валежомерните станции съобщават за валеж от дъжд над региона в рамките на до 27 литра на квадратен метър. Най-големи количества са паднали в село Вардун, следват - Омуртаг с 18 л/кв.м, Славяново - 16 л/кв.м, Врани кон и Преселец с по 15 л/кв.м.

В Омуртагско има данни и за силен вятър, достигнал до 20 м/секунда. Заради него е имало скъсани електрически проводници и електроподаването е било прекъснато за кратко.

Във Великотърновско днес продължава описването на пораженията от вчерашната буря с градушка. Кметът на Велико Търново Даниел Панов ръководи заседанието на Общинския кризисен щаб. Създадена е нужната организация и са набелязани мерките за отстраняване на щетите.

Снимка: БТА

Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" и "Гражданска защита" премахват падналите близо 40 дървета. Започва почистването и на шахтите, в които има наноси и листа, донесени от голямото количество вода.

Сформирани са комисии, които ще посетят местата, откъдето има подадени сигнали за щети. Най-сериозно са пострадали автокъщи в селата Шереметя и Малък чифлик, там градушката е нанесла големи материални щети на стотици автомобили. Сериозни поражения има и в Арбанаси. Унищожена е земеделска продукция в Церова кория, Капиново и Миндя.

Снимка: БТА

Създадена е организация в помощ на хората, щетите се описват по план, големият въпрос е дали при предварителни прогнози за подобни бедствени ситуации Агенцията за борба с градушките действа адекватно, коментира за БТА кметът Даниел Панов.

Днес започва и демонтажът на увредената част от покрива на Средно училище "Вела Благоева" във Велико Търново. Там денят е обявен за неучебен.

Бедствено положение е обявено за град Лясковец и съседното село Драгижево, сформирана е комисия, която ще опише щетите. Там има потрошени покриви, изтръгнати дограми и съборени дървета, каза за БТА кметът на общината Васил Христов. Към момента няма села без ток.

Сърничка е била спасена от жители на шуменската улица "Акация" при гръмотевичната буря в града вчера, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

След бурята, вероятно животното се е уплашило и е приютено в лек автомобил. То е предадено на горски служители, които го пуснали в гористата местност в Шуменското плато, отбелязват от пресцентъра на полицията в областния град.

Снимка: БТА

В 19:38 часа вчера е прието съобщение за два пропаднали автомобила на бул. "Ришки проход" в Шумен. На място са насочени екипи. Водачът на единия автомобил е евакуиран, а другият отказал да бъде изведен от колата му. По-късно е оказана техническа помощ за отводняване на складово помещение на ул. "Калиакра" и на мазе на ул. "Кръстьо Кючуков". Малко след 21:00 часа е премахнато паднало дърво на пътното платно близо на Шуменското плато, допълват от пресцентъра на полицията в Шумен.