Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов връчи ключовете за 86 нови високоскоростни автомобила, закупени със средства от фонда за пътна безопасност към МВР, предава БТА.

Поръчани са общо 462 автомобила, от които 35 са високоскоростни, 200 леки автомобила и 227 високопроходими, посочи на церемония в Главната дирекция "Национална полиция" министър Стоянов.

Снимка: БТА

Автомобилите са предназначени за обезпечаване работата на полицаите, осъществяващи пътен контрол по първокласни пътища с интензивен трафик.

Снимка: БТА

Те са BMW 340i комби и са снабдени с постерминали за плащане глобите на пътя на място от нарушителите.

Снимка: БТА

На журналистически въпрос дали МВР може да си позволи такива автомобили, чиято поддръжка не е евтина, Стоянов отговори, че министерството може да си ги позволи и "следва да работим с такива автомобили".

Вижте всички снимки ТУК>>>

Министърът припомни, че по времето на последното редовно правителство, пред премиера и вицепремиера е представил два приоритета за МВР - мигрантският натиск и пътният травматизъм. По думите му мигрантският натиск е овладян.

Снимка: БТА

Относно катастрофите по пътищата Калин Стоянов съобщи, че към момента статистиката показва, че има 47 жертви на пътя по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Също така има 40% по-висока събираемост на глобите за нарушения на пътя.

Снимка: БТА

Във връзка с темата за пътната инфраструктура и пътния травматизъм министърът посочи, че когато се констатират нередности на пътя се изпращат писма към съответната отговорна институция.

"Разпоредил съм не само да пуснем писмо, а периодично да се интересуваме какво е направено по това, което сме констатирали", добави той.

Снимка: БТА

Стоянов посочи, че има и разследвания за некачественото изграждане на пътища, но най-честите проблеми са за маркировка, осветление и знаци.