Евелин Банев поиска от съда в България да търпи у нас постановените спрямо него присъди от Италия и Румъния. Това съобщиха от Софийския градски съд.

В молбата е поискано присъдите да се кумулират и да се определи едно общо наказание, което Банев да излежи при определен от съда първоначален режим на изтърпяване.

Вчера той се предаде в затвора в София около 7:30 ч. сутринта. Банев беше заедно с адвокат. След това е транспортиран до Съдебната палата, където са извършени процедури по установяване и привеждането му в затвора, посочи правосъдният министър Мария Павлова.

Евелин Банев - Брендо бе обявен за международно издирване през 2018 година след постановена присъда за пране на пари.

Румъния го издирваше заради 10-годишна присъда за наркотрафик, а в Италия го чакат 20 години затвор отново заради дрога по аферата "Кокаинови крале".

През 2021 г. и 2022 г. Брендо също бе подал молби до СГС да се признаят и приемат за изпълнение у нас постановени спрямо него съдебни актове, с които му е наложено наказание лишаване от свобода от компетентните съдебни органи на Румъния и Италия. И двете молби са оставени без разглеждане, тъй като Банев не се е намирал на територията на Европейския съюз, каквото е изискването на специалния закон.