Дежурен екипаж на самолет C-27J "Spartan" от авиационна база - Враждебна беше задействан днес сутринта със задача да транспортира от София до Варна и обратно медицински екипи от ВМА София и УМБАЛ "Александровска" при създадена донорска ситуация за органна трансплантация. Това съобщават от военното министерство.

Командир на екипажа е капитан Йордан Димитров, помощник-командир - майор Евгени Златанов и борден инженер - старши лейтенант Преслав Димитров.

Самолетът е излетял в 06:09 ч. и е кацнал на летище Варна в 07:08 ч.

В 13:07 ч. самолетът се е приземил обратно на летище "София", като задачата по транспортирането на медицинските екипи е била изпълнена успешно.

Екипажът е задействан със заповед на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по заявка на Министерството на здравеопазването.

В началото на май екипаж от 16-а авиобаза Враждебна със самолет C-27J "Спартан" извърши авиомедицинска евакуация. Тогава беше транспортиран пациент е с химическо изгаряне и травма на таза.

На 13 април, военен хеликоптер "AS 532 Cougar" с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили също изпълни успешно задача за авиомедицинска евакуация. Тогава бе изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово - Враца - София, за да бъде превозено простреляно в главата дете.