В Бургас започна по същество делото за смъртта на двамата полицаи, прегазени от автобус с нелегални мигранти. За тежкия инцидент от лятото на 2022 г. единственият обвиняем е сириецът Омар Аднан. Заедно с него, в съдебната зала трябваше да бъдат и част от мигрантите в автобуса, които оказа се, са изчезнали, предава БНТ.

Нито един от мигрантите в автобуса не се яви за разпит по време на заседанието. Едни са напуснали лагера за бежанци в Харманли и са в неизвестност, а други не са открити на адресите им.

"Ние ще искаме органите на МВР и органите на ДАНС да положат необходимите усилия, тези лица да бъдат осигурени, да бъдат изслушани в съдебна зала", каза Димитър Узунов, прокурор по делото.

Единствените свидетели, които се явиха са баща и син, собственици на автокъщата, откъдето помагачът на Омар Аднан купили автобуса за превоз на мигрантите за 6000 евро.

"На нас това ни е бизнесът, ние продаваме автобуси, след това кой какво ще прави с него, ние няма как да знаем", обясни Павел Попов.

"Той го взима за рязане на части, това ми каза, повече не знам. Ако се бях усъмнил, как ще го дам. Аз автобусът съм го продал за колкото струва", каза Иван Попов, собственик на автокъща в Харманли.

А защитата на Омар Аднан продължава да твърди, че сблъсъкът не е умишлен, както сочат всички доказателства на разследващите.

"Клиентът ми е направил спасителна маневра завиване надясно, поради което ще пледирам, че е действал по непредпазливост. Искал е да предотврати ПТП-то", заяви Калин Янев, адвокат на подсъдимия.

"Видимо е от всички думи, които се дават, че той умишлено ги цели и ги убива. Вярвам и се надявам, че истината ще излезе наяве. И ще си получи заслуженото", добави Анета Илиева, майка на загиналия Йордан Илиев.

"Той прави груби нарушения на правилата по ЗДвП, с превишена скорост, без задействане на спирачна система. Той предизвиква настъпилото ПТП", каза Димитър Узунов, прокурор по делото.

Делото продължава с няколко заседания през юли, когато ще бъдат разпитани още 109 свидетели по искане на защитата. Според близките на полицаите това само ще забави процеса.

Инцидентът стана в ранните часове на 25 август 2022 г. на едно от най-оживените кръгови кръстовища в Бургас "Трапезица". По време на разследването бе установено, че обвиняемият е управлявал пътнически автобус, в който е имало още 48 чужди граждани, нелегално преминали границата на страната ни с Турция. Общо 47 от тях са се качили в автобуса на 24 август в район на Малко Търново.

В деня на инцидента превозното средство се е движило в посока Бургас като по пътя си обвиняемият не се е подчинил на два сигнала, подадени със "стоп" палка от граничните власти в Малко Търново и областния център. Едва след навлизане на автобуса в Бургас служителите от "Гранична полиция", които са преследвали автобуса, са се свързали с колегите си от полицията.

Първи на сигнала се отзовават загиналите полицейски служители, които стигат до кръстовище "Трапезица" - там се е предполагало, че автобусът може да бъде спрян след "засечка" с полицейска кола. Вместо да спре тежката машината обаче, Аднан е продължил да управлява превозното средство и след навлизане в кръговото кръстовище, блъскайки спрения в него автомобил на МВР.