След два дни консултации с политическите партии няма изгледи политическият възел да е дори леко разхлабен. Едва ли решението ще дойде и в утрешните две, последни срещи с политически сили, които остават в тефтера с графика на президента Румен Радев.

По ред на номерата вчера и днес при него се извървяха победителите на вота ГЕРБ-СДС, вторите от ДПС, бившите управляващи от ПП-ДБ, вечните опозиционери от "Възраждане" и готовите за преговори с третия мандат социалисти. Остава в сряда при президента да отидат от "Има такъв народ", които ще повторят, че искат третия мандат, и енигмата "Величие", които нямат шанс да получат подкрепа от останалите, но могат да дадат своята, колкото и да са малки.

Правителство на малцинството с премиер от ГЕРБ, но не Бойко Борисов - това ще предложат с първия мандат първите на вота, а вторите декларираха пред президента, че ще ги подкрепят. Това обаче не осигурява така необходимото мнозинство, за да бъде стабилно правителството.

"Нашите избиратели, когато са ни наредили пред другите, не са искали пак да получават Денков. Носим си отговорността и ще предложим правителство на малцинството. Би било в повече да съм премиер четвърти мандат, но папката от президента ще взема най-вероятно аз, като ще дойда с нашия кандидат за министър-председател", заяви пред Радев лидерът на ГЕРБ. И повтори, че ще държат още на поста на външния министър и на министерството на отбраната.

Снимка: БТА

И въпреки че в никакъв случай не допускат коалиция с вторите от ДПС, от Движението са твърди в намерението си да подкрепят кабинет на ГЕРБ. Нещо повече - призовават и останалите да го направят. И отвъд това - лично президентът да влезе в ролята на медиатор и да лобира за успешното изпълнение на първия мандат. Аргументът - за ДПС няма вариант да се получи нещо трайно като управление със следващите мандати.

Снимка: БТА

"Няма логика по-малките партии да сглобят кабинет с техен мандат, който отново ще търси подкрепата на първите две политически сили. Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя в тези избори, а президентът да влезе в ролята на медиатор в този процес", заяви Йордан Цонев на срещата с Румен Радев.

От ПП-ДБ нямат намерение да участват в кабинети и вече в опозиция, продължават да се занимават повече с ГЕРБ, отколкото със себе си. Подчертаха и пред президента, че те своята отговорност са я поемали с управление, но техните правителства са били сваляни именно от днешните победители на изборите с помощта на вторите от ДПС. ГЕРБ да си поеме отговорността, Борисов да не се прави на жертва, защото той предизвика този хаос, категоричен беше Николай Денков. Бившият премиер заедно с лидера на ПП Кирил Петков повтори, че тяхната роля този път е на опозиция. От коалицията не пожелаха отсега да коментират какво ще правят с втория и третия мандат, защото още не е минал редът на първия.

Снимка: БТА

"Възраждане" без изненада и на поредни консултации, и след поредни избори заявяват, че няма да подкрепят ничий друг кабинет, освен своя собствен. Този път обещаха да не гласуват за правителството на малцинството на ГЕРБ. И излязоха с апел към всички останали за коалиция "анти ГЕРБ". "Трябва да се намерят сили за преодоляване на различията, за да се направи общо правителство без ГЕРБ и ДПС", призова лидерът Костадин Костадинов и пресметна, че всички без ГЕРБ събират 125 гласа.

Идеята изглежда екзотична и не получи подкрепа дори от следващите, минали по реда си през "Дондуков" 2 - БСП. Те повториха позицията си, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ с първия мандат, но отидоха и по-далеч - и ДПС не могат да се надяват на техните гласове с втория мандат. И двете позиции бяха артикулирани при президента без да носят изненада, защото такова е решението на партийния пленум отпреди десетина дни.

Снимка: БТА

БСП обаче си остави отворена врата за третия мандат и за участие в експертен кабинет на националното спасение, заявиха от партийното ръководство, които за първи път се явиха на среща на "Дондуков" 2 без Корнелия Нинова. Направиха комплимент на президентската двойка, припомниха, че те са я издигнали и избирали, и намекнаха, че имат самочувствието да очакват третия мандат, от който няма да се откажат. Дори обаче да не го получат, след идват ИТН, които вече прегърнаха идеята им за експертен кабинет. Така че социалистите анонсираха, че ако се стигне до третото завъртане на мандатите, са готови на диалог с всички.

Снимка: Булфото

Ред е на най-малките да кажат дали ще наклонят везните с няколко гласа в полза на кабинет на ГЕРБ, или се очертават септемврийски избори. И ИТН, и "Величие" принципно са заявили, че няма да подкрепят ГЕРБ и ДПС. Но за разлика от вторите, първите имат амбиции за мандат. За това, че се надяват на третия мандат и да правят експертен кабинет, вече обяви Слави Трифонов. Идеологът на новобранците в парламента, Ивелин Михайлов, пък не ще да чуе за ГЕРБ и вече заплаши с разцепление най-малката група, която ще престане да съществува, ако още веднъж няколко негови депутати гласуват с ГЕРБ и ДПС. 

Така след два дни консултации правителство не се очертава да се роди, освен ако някоя от политическите сили не предприеме много рисков и екзотичен ход, за да даде гласове за кабинета на ГЕРБ. Но със сигурност ще го разберем чак след последния тур консултации утре. А и да не стане ясно тогава, време за конфигурации и изненади има и след него, предвид разписаните в Конституцията срокове за договаряне на правителства, които са достатъчно дълги - по седем дни за всеки мандат.