Губернаторът на Дагестан Сергей Меликов нареди да се извършат проверки на миналото на местния политически елит, за да бъде сигурно, че няма хора с връзки в радикалния ислям, след като през уикенда 21 души бяха убити при терористични атаки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Меликов заяви, че също така се противопоставя на това местните жени да носят бурки след съобщенията, че един от стрелците е планирал да избяга с бурка, маскиран като жена.

Нападението е поне третият сериозен инцидент в Русия тази година, свързан с ислямистки бойци. То е главоболие за президента Владимир Путин, който твърди, че страната трябва да съсредоточи ресурсите си върху спечелването на войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

"Издадох заповед да бъдат проучени и проверени личните дела на всички, които заемат ръководни постове в Дагестан, включително и на депутатите от народното събрание (местния парламент). Ще го направим на няколко етапа", заяви Меликов пред депутатите.

Решението на Меликов отразява опасенията, че политическият елит на Дагестан е инфилтриран от радикални ислямисти, след като двама от стрелците бяха идентифицирани като синове на местен служител, друг - като човек, който в миналото е бил свързан с прокремълска партия, а четвърти - като роднина на бивш висш официален представител.

Бившият съветник на Кремъл Сергей Марков твърди, че нападението е показало, че дагестанският елит е "заразен" от радикалния ислям.

РБК цитира Меликов да споменава Магомед Омаров, ръководител на район в Източен Дагестан, чиито двама синове според него са били сред нападателите.

Впоследствие Омаров е уволнен от поста си, изключен е от управляващата партия "Единна Русия" и сега е задържан за 10 дни по обвинение в дребно хулиганство, след като е разпитан от следователите, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

Информационното издание "База", което е известно със своите източници в правоохранителните органи, съобщава, че Омаров е заявил, че отдавна не е разговарял със синовете си, но е наясно с техните ислямистки възгледи.

"Как може един районен ръководител да управлява община, ако не може да възпита собствените си деца? Може би има и други районни ръководители, при които действат спящи клетки (на ислямистки бойци)?" - РБК цитира думите на Меликов.

Всички въоръжени лица са произхождали от заможни семейства и са имали добри перспективи, добави Меликов.

Съобщенията, че един от стрелците е планирал да избяга, носейки бурка, разпалиха отново дебатите в Русия за това дали подобни дрехи трябва да бъдат забранени. Константин Малофеев, известен руски православен бизнесмен и националист, се обяви в полза на подобна мярка.