Президентът Румен Радев е направил запитване "към органите, които би трябвало да имат информация по тези въпроси", има ли външна намеса в Българската православна църква. Уверили го, че няма такава, съответно не се налагало свикването на Консултативен съвет по национална сигурност. С това държавният глава отговори на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов защо партията не е получила отговор на писмото си до президентската институция с искане за свикване на КСНС по тази тема.

Днес представители на "Възраждане" отидоха на "Дондуков" 2 за втория кръг от консултациите при президента преди той да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Извън темите за възможностите за кабинет, лидерът на партията Костадин Костадинов повдигна въпроса има ли "груба външна намеса" в Българската православна църква.

"Предстои изборът на български патриарх. Ние отправихме към Вас искане да се свика КСНС. Вие дори не ни отговорихте. Очакваме да чуем отговор на въпроса смятате ли, че БПЦ е маловажна институция или пък е важна, заради която трябва да се свика този орган. Очевиден е опитът да бъде поставена под една или друга зависимост и да се превърне в брънка от плана за изпълнението на една пълзяща укранизация в България. Не сме сигурни дали е възможно да се случи нещо подобно у нас. Дай Боже да не стане, молим се за това, защото не можем да се месим. Но трябва да имаме становище. За съжаление, досега само "Възраждане" изрази такова, но не чухме Ваш отговор, което смятам, беше редно да стане", обърна се Костадинов към Радев. 

Президентът увери, че е не по-малко загрижен и следи от близо процесите, които се развиват в БПЦ. По отношение на писмото на "Възраждане" в което се твърди, че има "изключително груба външна намеса" в работата на българската църква, Радев е направил "официално запитване там, където трябва - от органите, които би трябвало да имат информация по тези въпроси". Те уверили държавния глава, че няма такава заплаха или заплаха от такъв мащаб. 

"Според мен нека да оставим църквата да бъде независима така, както е по Конституцията и по Закона за вероизповеданията. По принцип политиците, които не могат да се справят със светските теми, не визирам пряко вас, а говоря по принцип, нека поне да не правят опит с духовните. Представете си един КСНС с цялата политическа фрагментация и противоречивост да подхване и Българската православна църква. Тя си отстоява своята независимост десетилетия наред и може да разчита и на българската държава. Нека предпазим православието от политическата демагогия", настоя Радев.

Той увери, че ако наистина има "такава тежка, критично важна външна заплаха, можем да направим това, което вие искате, но към момента такава няма". 

"Бих се радвал да е така, както казвате, защото аз съм разговарял с митрополити от БПЦ, които са изразявали своето съжаление за голямата грешка на българския църковно-народен събор от 1870 г. за произнасянето на българска независима църква. Това е равносилно някой български политик да каже, че изразява съжаление за голямата грешка, извършена на 3 март 1878 г. Но да кажем, че в този случай, ще Ви се доверим. Щом казвате, че сте питали и няма намеса, силно се надявам да е така", каза на свой ред Костадинов.

По думите му няма какво друго да се направи в тази ситуация, освен да се изрази загриженост, тъй като църквата е отделена от държавата. Според лидера на "Възраждане" обаче "не бива да стоим безучастни и трябва да следим процесите, дори да не можем да се намесваме в тях". Заплахата в противен случай е "някои сценарии, които се случиха в Украйна, да се случат и тук, трябва да сме бдителни". 

Радев отговори, че БПЦ трябва да усеща загрижеността и на българското общество, но изрази убеденост, че църквата е "достатъчно мъдра, устояла е на всякакви изпитания на времето и ще гарантира и в момента гарантира своята независимост и самостоятелност". 

"Бъдете сигурни, че ако се наложи, разбира се, че ще реагираме. Но аз съвсем официално съм отправил запитване и то от органите, които би трябвало да имат информация по тези въпроси. Вярно е, че текат всякакви слухове, хипотези, но както виждате напрежението там се поуталожи и аз мисля, че е по-добре в момента да се занимаваме с политическите теми, които са на дневен ред", завърши темата Радев.