Цветан Цветанов обеща в четвъртък МВР да организира високопроходим превоз за всички журналисти, които искат да се качат на място, за да видят колко работа е свършена и при какви условия се работи, предадоха БТА и "Фокус".
От МС пък съобщиха, че премиерът Бойко Борисов и Цветан Цветанов също ще посетят района на пожара в „Бистришко бранище” в четвъртък сутрин.

Цветанов каза още, че е чел много спекулации за това какво е свършено по погасяването на пожара, но това - дали той е достигнал същинската гора, могат да кажат само експертите, пожарникарите и горските служители, както и кметът на Бистрица, израснал в този район и неговите доброволци. "Това са хората, които могат да дадат обективна представа за тежките условия, при които работят, и за трудностите, с които се сблъскват", допълни вътрешният министър.
 
Около 15 часа пък Бойко Борисов заяви, че машините са влезли в огнището на пожара на Витоша и той до 3 часа ще бъде потушен.
Министър-председателят заяви при инспекцията на магистрала "Марица", че докато не влязат машините и да има на място техника с помпи, няма да може да се потуши пожарът само с хеликоптерите, предаде БГНЕС.

Борисов поясни, че отказаната израелска помощ е защото самолетът, който те искат да ни изпратят, е по-неефективен от хеликоптерите, с които разполагаме предлаганите самолети събирали по три тона вода, а хеликоптерите по 3 тона и половина, цитира го "Фокус".
А освен това можело да стане катастрофа между хеликоптера и самолета.

Премиерът коментира, че гасенето на пожари е цяла наука и той като пожарникар никога не си е позволявал да притеснява премиер с въпроси за пожари.
Премиерът пресметна, че е изгасил хиляди пожари и около 10-15 горски пожара.

Критична ситуация е имало около 14.30 ч. в района на пожара. Проблемът дошъл от запалването на живи дървета по билото на планината, като огънят можело да тръгне към село Железница. На мястото били изпратени три пожарни.

Малко преди 22 часа началникът на Националния оперативен център „Пожарна безопасност и защита на населението главен инспектор Тодор Бързилов съобщи, че ситуацията на Витоша е под контрол, а пожарът в резерват „Бистришко бранище” е ограничен от всички посоки. Направени са над 6 км просеки и са създадени съвместни групи от пожарникари и горски служители.
На място през нощта са останали около 70 души, заедно с високопроходима техника.

На платформа пристигна и танк-пожарна с вместимост до десет тона вода. Машината ще бъде качена донякъде с камион, след което ще продължи на собствен ход.

По-рано в сряда доброволци разказаха, че според тях пожарът е умишлен.
Ако не успеем днес да ограничим фронта и зелените дървета бъдат достигнати, "ще стане страшно", защото хората няма да могат да работят, поради високата температура, предупредиха доброволците.
Те се изненадаха, че е отказана помощта от Израел.

Доброволец разказа за Дир.бг:
"Бях горе. Работи се много и постоянно, никой не стои! 30 човека с 30 резачки направиха 1 км път, широк над 5-6 метра, за около 2 часа. След тях минават три булдозера да изравнят пътя.
На всеки 10 минути момчета с мотори ходят от хижа "Академика" към Лалето и до където могат да стигат фронтално пред пожара снимат, а после носят информация в щаба.

Проблем е, че много хора искат да помогнат, но са неуки в гасенето. И водачите на групите, освен че трябва да гасят, режат дървета, а и трябва да гледат за безопасността на хората, което прави задачата им още по трудна."


Агенция "Булфото" показа снимки от първите минути на пожара. Група туристи е заснемала развитието на пожара през целия си път. На снимките не се виждат хора с туби бензин, но прави впечатление как в рамките на половин час пламва огромна площ от бранището и как на последните кадри се забелязват отделни огнища, леко встрани от основния пожар.