Върховният представител на ЕС Жозеп Борел ще бъде днес домакин на новия кръг преговори на високо равнище в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. В Косово обаче нямат особени очаквания от срещата, докато сръбският премиер Милош Вучевич каза в интервю за АФП, че Сърбия е готова да прави компромиси.

Участие в днешните разговори потвърдиха президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти, съобщи Европейската служба за външни работи.

Курти и Вучич се срещнаха за последно на 14 септември 2023 г., когато обсъдиха прилагането на споразумението за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия, но срещата не постигна напредък заради противоречащите позиции на страните.

Специалният представител на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак ще проведе отделни срещи с Вучич и Курти, след което ще последва тристранна среща.

На срещите ще бъде обсъдено постигнатото до момента в диалога, както и по-нататъшните стъпки. Борел ще направи изявление за медиите преди и в края на срещите.

Сърбия не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област Косово. Прищина и Белград водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС. През февруари миналата година в Брюксел двете страни постигнаха споразумение в тази насока, а след това в Охрид и анекс за прилагането му. Сред постигнатите договорености още през април 2013 година е Косово да създаде Съюз на сръбските общини, т.е. да даде по-голяма автономия на областите в страната, където сърбите са мнозинството. Сърбия се ангажира по-късно да не блокира членството на Косово в международни организации.

Предстоящите разговори не будят особен оптимизъм за позитивни промени в диалога сред управляващи и опозиция в Косово, отбелязва косовското издание Коха диторе.

Председателят на косовския парламент Глаук Конюфца не очаква нищо значимо от новия кръг преговори и отбеляза, че Съюзът на сръбските общини не е в дневния ред на Косово.

Не очаквам нещо важно и съществено ... Не очаквам Сърбия да прилага основното споразумение. Никакъв съюз не е в дневния ред на Косово веднъж и завинаги, каза той пред телевизия РТВ21.

Арменд Земай от опозиционния Демократичен съюз на Косово намира липсата на прозрачност в процеса на преговори за обезпокоителна.

Косовският премиер Албин Курти каза вчера, че ще отиде на срещата, за да се обсъди състоянието на процеса на диалог.

"Вярвам, че освен всичко друго, утрешната среща ще бъде както двустранна, така и тристранна, за да обобщим този процес и да видим в какво състояние сме и какви са идеите, с които може да се продължи напред", каза Курти, отбелязвайки, че Сърбия не спазва постигнатите договорености, информира косовският всекидневник "Коха диторе", цитиран от БТА.

Сръбският премиер Милош Вучевич каза пред АФП в навечерието на срещата, че сръбското правителство е готово на компромис по косовския въпрос.

"Готови сме да постигнем споразумение и компромиси, които означават, че нито една от страните, не е нито абсолютен победител, нито абсолютен губещ", каза Вучевич, който встъпи в длъжност през май след победа на изборите в края на миналата година на управляващата Сръбска прогресивна партия. "Всичко друго не е и не може да има дългосрочна устойчивост", добави бившият министър на отбраната, който е бил и кмет на северния град Нови Сад в продължение на десет години.

Преговорите в Брюксел ще се състоят на фона ескалация на напрежението между Сърбия и Косово през последните месеци, след като правителството в Прищина направи еврото своя единствена законна валута и на практика забрани сръбския динар на своята територия.