Върховният съд на Бразилия узакони притежанието на марихуана за лична употреба, като този ход може да спомогне за намаляване на пренаселеността на затворите в страната, предаде ДПА.

В бъдеще притежанието на малки количества канабис ще бъде смятано единствено за административно нарушение, което няма да влече след себе си правни последици, реши най-висшата съдебна инстанция в южноамериканската страна.

Сега предстои в идните дни съдиите да определят граници на количествата, които ще попадат в обхвата на новия режим.

"С това решение ние не узаконяваме употребата на наркотици, нито казваме, че това е нещо хубаво", посочи председателят на Съда Луис Роберто Барозо, пише БТА.

"Напротив, каза той, съдиите са водени от намерението да намерят на най-ефективния начин за справяне с "наркоепидемията" в Бразилия с оглед на това, че предишните стратегии за ограничаване на употребата и трафика на наркотици не сработиха", заяви съдията.

Канабисът остава и занапред незаконна субстанция и няма да може да се употребява на обществени места, допълни Барозо.

Узаконяването на марихуаната в Бразилия може да спомогне за намаляване на пренаселеността на затворите, отбелязва ДПА. В момента в местата за лишаване от свобода в южноамериканската страна има около 840 000 души, много от които изтърпяват присъди за притежание на малки количества наркотици.

Бразилия, която е с население от приблизително 210 милиона жители, е на трето място в света по брой на затворниците. Пред нея по този показател са само САЩ и Китай.