Международният съюз по далекосъобщения (МСД) ще разгледа поредица от жалби от Украйна и редица европейски държави за намеса, която е засегнала навигационни услуги и телевизионни предавания, потвърдиха от органа, предаде Ройтерс.

Намесата е заглушила GPS сигналите и може да застраши контрола на въздушното движение, заяви Европейският съюз в изявление до МСД по-рано този месец. В някои случаи са били засегнати детски телевизионни канали, като към тях са били добавени изображения на насилие от войната в Украйна.

В жалбата на Украйна до органа на ООН от 3 юни, видяна от Ройтерс, са документирани най-малко 11 случая на намеса през последните три месеца, които са засегнали десетки украински телевизионни програми.

В сигнала се иска органът да "предприеме всички възможни мерки за прекратяване на намесите на Руската федерация".

Франция, Швеция, Нидерландия и Люксембург също изпратиха жалби, в които се твърди, че има "вредна намеса" в техните сателитни мрежи, потвърди МСД, без да посочи кой е отговорен за това.

Дипломатическата мисия на Русия в Женева заяви, че страната е действала в пълно съответствие с правилата на МСД. "Всякакви опити да се оспори този факт са неоснователни и безсмислени", каза говорител на представителството.

Западни официални лица обвиниха Русия в масирана кибератака срещу сателитната интернет мрежа в Украйна в началото на пълномащабното ѝ нахлуване в съседната страна през 2022 г.

Неотдавна някои авиокомпании се оплакаха от зачестяване на смущенията в GPS връзката, които влияят на навигацията в продължение на месеци, а Естония обвини Русия в манипулиране на навигационните устройства във въздушното пространство над балтийските държави.