Почти с 1% ще се намалят цените в системата на "Енерго-Про"; с 0,5% ще се увеличат при ЕВН и с 2,1% - при ЧЕЗ.

Новият модел е изготвен от ДКЕВР и служебния кабинет. Методиката изключва от микса част от скъпите мощности и спира субсидирането за някои от тях, каза на Обществен съвет по енергетика доскорошният служебен министър Асен Василев, цитиран от БТА.

Крайният резултат на промените в енергетиката трябва да бъде нулево увеличение на цената на електроенергията, обяви по време на дискусията новият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от „Фокус”.

Това, което сега предлагаме, не е крайният вариант, а само концепция на един модел. Вариантът има нужда от корекции, затова има и Обществен съвет, където всеки да каже позицията си”, отбеляза той.

Цената на тока ще остане без промяна поне до 1 септември. В това увери председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова на влизане в Министерството на икономиката. Тя заяви, че ценовата промяна зависи от бързината, с която Народното събрание измени законите за енергетиката и за ВЕИ.

Запитана какво увеличение на цената очаква, Харитонова заяви, че се надява то да е никакво.

"В модела, който предлагаме, всеки е напълно платен, няма скрити разходи, няма недосъбрани надбавки, няма изкривени прогнози, няма скрити цени - всичко, което ползваме, е платено,
каза още Василев.

Той добави, че "дупката" от 800 млн. лв. в системата по този начин е покрита.

Само преди дни ексминистърът обяви, че загубите в енергетиката са 2 млн. лв. на ден.

Тецовете - участници на пазара

Според него най-недоволни от промените в методиката на ценообразуване в енергетиката ще бъдат ТЕЦ „Бобовдол”, ТЕЦ „Брикел” и част от топлофикациите, които отпадат от енергийния микс.

Василев смята, че би било по-изгодно ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" да се натоварят максимално, за да се намали
цената на произвежданата от тях енергия. Същевременно трябва да се положат усилия за предоговаряне на условията по договорите с тези "скъпи" централи.

Василев заяви, че държавата има задължение от една страна да плаща студен резерв на двете американски централи, от друга страна - да изкупува произведената от тях енергия.

Централите, които досега са разчитали на квота „общински доставчик”, ще трябва да разчитат на свободния пазар, и да станат по-ефективни. Друга промяна ще има и за част от топлофикациите, които са получавали субсидии от електричество - кроссубсидиране, тъй като, ако не са високоефективни, ще получават по-малко, или няма да получават субсидии.