На заседание на Бюрото на Единната народна партия (ЕНП) в София Бойко Борисов беше категоричен, че новите страни-членки първо си правят инфраструктурата, а после кандидатстват в ЕС, предаде „Фокус”.

"Неудобно ми е да обяснявам постоянно, че ако за инфраструктура от държавния бюджет се дават 20%, то останалите са от еврофондовете. Ако като нация не се възползваме от еврофондовете, нищо добро не ни очаква. Затова ни трябват тези 20% кофинансиране и поне 1.5 млрд. лева да отделим от бюджета. Другият вариант е да увеличим с 10-15 лева пенсиите и да продължим по същия начин – застой, мрак и млади хора, които се избиват по тесните пътища на България", аргументира се министър-председателят пред чуждестранните участници в заседанието.

Според премиера, хубавото на демокрацията е, че хората могат да изберат вариант, но уточни, че няма среден вариант.
Популизмът, екстремизмът, социализмът са движения, които лесно обещават – и солта в морето, и звездите в небето – каквото поискаш, каза той.

Борисов се надява да бъдат съкратени сроковете за България при изплащането на средствата от еврофондовете и уточни, че е повдигнал този въпрос пред представителите на ЕНП, съобщи БТА.
България се справи с кризата, като запази най-ниските данъци, похвали се Борисов и допълни, че тя не иска друга помощ от ЕС. По думите му в момента България има прогнозируемо правителство, вътрешна сигурност и европейски ангажименти.

"Ще се борим за около 14 млрд. евро, засега ни дават около 8 млрд. от следващия програмен период на ЕС" (след 2013 г.), заяви по-късно премиерът след среща с еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хан. Основните теми в разговора са били завършването на столичното метро, магистралите „Тракия”, „Марица”, „Струма”, тунелът под Шипка, връзката със Сърбия.

Борисов припомни, че усвояването на еврофондовете преди управлението на ГЕРБ е било бавно и това е било „златно време, загубено от България”. „Половината от разговора ни с еврокомисаря Хан беше как да се преборим да вземем повече пари от структурните фондове на ЕС. Когато е трябвало да правим пътища и жп линии, ние сме губили време”. В следващата години ние задължително трябва да минем над 50 процента усвояване на евросредства.
В противен случай, когато се договарят следващите бюджети могат да кажат: "Даваме ви колкото сте усвоили, един милиард отгоре и стига", каза още Борисов, цитиран от БГНЕС.

От своя страна еврокомисарят Хан отчете големия напредък на България по отношение на усвояването на европейските средства.
"Все още изоставате, но вие късно тръгнахте и вече наваксвате забавянето и напредъкът е забележителен. Скоростта на усвояването е по-голяма."