От "Продължаваме промяната - Демократична България" ще искат изслушване на служебния вътрешен министър Калин Стоянов във връзка с появата на Евелин Банев - Брендо пред Централния софийски затвор. Това обяви пред журналисти Кирил Петков, един от съпредседателите на "Продължаваме Промяната" и лидер в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" преди заседание на парламентарната им група, предава БТА.

"Абсолютно безобразие е международни престъпници да влизат и излизат от страната, без нито службите, нито МВР да ги засече. Това не е първият случай", посочи Петков и визира случая с Братя Галеви.

Петков обяви, че още тази седмица ще извикат министъра на вътрешните работи в парламента, за да обясни как така международен престъпник може да се появи пред вратата на софийския затвор, без нито една от службите да знае за това.

Реформите, които ние искахме през цялото време, на службите, реформите, които трябваше да се случат, и в МВР, не се случват и тези престъпници си влизат и излизат, както си искат, коментира Петков.

Относно Република Северна Македония (РСМ) и отказа на новоизбрания премиер Християн Мицкоски от изпълнение на договора с България, изискващ включването на българите в Конституцията на РСМ, Кирил Петков припомни, че преди две години е било прието френското предложение за Република Северна Македония.

Това предложение не може да се промени и ще е много жалко, ако Република Северна Македония завие в друга посока, посочи той.

Относно твърдението на "Възраждане", че са проведени разговори с водещи фигури от ПП-ДБ, Петков заяви:

"Ние с "Възраждане" просто не сме от една порода. Ние, освен че сме антикорупционна коалиция, сме и проевропейска. Никой от лидерите от ПП-ДБ не е влизал в разговори с г-н Костадинов за сформиране на каквото и да е общо правителство. Ние сме проевропейска партия и не можем да отстъпим от тази посока".

Междувременно от публикуваната проектопрограма за работа на парламента стана ясно, че освен на Калин Стоянов, от ПП-ДБ искат изслушване и на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Държавна комисия по сигурността на информацията, Държавна агенция "Технически операции" и Държавна агенция "Разузнаване".

По предложение на парламентарната група на ПП-ДБ се очаква да бъде изслушан и председателят на ДАНС Пламен Тончев относно постъпили жалби, подадени срещу членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница и срещу екипа на Фондация "Даная", от "Търговска лига - глобален аптечен център" АД във връзка с отложеното им инвестиционно намерение за създаване на многопрофилна болница "Мама и аз".