Енергийният министър Владимир Малинов отрече да е имало изпускане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй" в река Дунав. Той успокои, че няма опасност за работещите там и за населението, съобщи БНР.

Коментарът идва след твърдения на атомния физик, проф. Георги Касчиев, за изтичане на радиоактивна вода от 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" по време на ремонт. Вчера и по бТВ той заяви, че става въпрос за 3000 кофи с радиоактивна вода, но без това да носи риск за хората. По думите му водата е изтекла в рамките на херметичния обем на блока и не го е напуснала. Поради тази причина няма никаква опасност за населението или за околната среда.

Атомният физик обаче изрази учудване, защо ръководството на централата не е съобщило за инцидента. "Няма официална информация за случилото се в АЕЦ "Козлодуй", хора от централата ми звъннаха и ми казаха някои неща, свързах се с компетентни хора, сам навързах нещата и за мен е тревожна ситуацията", каза той и пред телевизията. 

Енергийният министър обаче твърди, че това не отговаря на истината и че АЕЦ не си е замълчала.

"Доколкото знам, в събота заместник-директорът на АЕЦ е излязъл пред медиите и е успокоил, че няма радиоактивна опасност нито за работниците и служителите, каза той днес.

"Не е имало изтичане на радиоактивни води в Дунав и е уведомена Агенцията за ядрено регулиране и няма никаква опасност за населението", добави Малинов.

Малинов заяви, че ядрената енергетика в България е част от икономическата и националната сигурност на държавата, а ремонтът на 6-и блок на АЕЦ върви по план. Служебният министър изтъкна, че най-важният приоритет за развитието на ядрената енергетика в България е на първо място спазването на всички норми за безопасност и защита на околната среда, както и на човешкото здраве.

Коментарите служебният министър на енергетиката направи по време на събитие за представяне на компанията "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" в София, информира БТА. По думите на министъра това ще бъде водещ приоритет в работата на настоящото служебно правителство. Малинов се надява това да бъде приоритет и за всяко следващо правителство - да има сигурна, безопасна енергия от ядрени мощности на достъпна за бизнеса и населението цена.

С решение на Народното събрание южнокорейската компания "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" бе избрана за провеждане на преговори за потенциален строител, за инженеринг, доставка и въвеждане в експлоатация на 7-и и 8-и блок на площадка №2 на АЕЦ "Козлодуй" с технология AP1000 на американската компания "Уестингхаус".