Опит за убийство на президента Николас Мадуро беше извършен по време на негова публична реч във Венецуела. Няколко дрона, снабдени с експлозиви, атакуваха Мадуро по време на военния парад в събота столицата Каракас. Те се взривиха шумно, но не успяха да стигнат до президента.

Все още не е ясно дали са дроновете са свалени от военните или са избухнали преждевременно. Държавният глава се измъкна невредим, но според министъра на информацията на Венецуела други седем души са били ранени.

Два часа след атаката Николас Мадуро направи изявление от президентския дворец в Каракас. Той обяви, че е жив, здрав и готов за победи, че вече има арестувани и че зад атентата стои президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос, който подстрекава крайно-десни групи както от неговата държава, така и от Венецуела. Говорител на Сантос веднага отрече обвиненията и предаде следните думи: "Президентът е съсредоточен върху кръщението на внучката си, а не върху свалянето на чужди правителства".

Двамата президенти са в перманентен конфликт, като Хуан Мануел Сантос определя Мадуро за диктатор, който тласка страната си към политическа и икономическа криза.

Отговорност пое нелегалната група "Войници с тениски". "Целта на операцията беше два дрона, заредени с експлозив C4, да достигнат президента, но снайперистите ги свалиха. Показваме, че са уязвими. Не успяхме днес, но е въпрос на време", заявиха чрез туит нейните членове.

Паниката на площада в Каракас бе уловена от прякото телевизионно предаване. Докато Мадуро говореше за старта на икономическо възстановяване, се чуха експлозии и президентът, заедно с другите официални лица на подиума, се взряха притеснено в небето. В този момент охранителите покриха президента със защитни одеала и го накараха да преустанови словото си. В този момент телевизионната камера показа как десетки войници се разпръскват по най-бързия начин от предварително заетата формация, след което прякото излъчване прекъсна.

Венецуалските медии съобщават, че инцидентът е бил последван от временно задържане на представители на световни новинарски агенции, като Асошиейтед прес (АП). Това породи съмнения в достоверността на тезата за атентат. Именно според АП пожарникарите твърдят, че става дума за експлозия на газов резервоар в апартамент, който се намира в близост до мястото на парада.

В коментарите от социалните мрежи също преобладава подобна насока. Твърди се, че разследването се извършва обратно на логиката - започва със заключенията и после търси доказва за тях.

Венецуела, която разполага най-големите доказани петролни запаси на планетата, е затънала в икономически и политически сътресения от няколко години, предизвикани от ниските цени на петрола. Международният валутен фонд прогнозира инфлацията да достигне 1 млн.% до края на годината.