Предполагам, че две години ще са достатъчни, за да видим симптомите на нов икономически подем, без да се посяга на социалните придобивки на населението. Това каза президентът на страната-рекордьор по икономически спад и инфлация в света-Николас Мадуро, цитиран от Агенция "Франс прес".

Той призна за първи път и личната си отговорност за икономическата и финансова криза във Венецуела, откакто пое властта. Досега единствените виновници бяха "САЩ и техните съюзници".

"Икономическите модели, които опитахме ,се провалиха и отговорността за това е моя, наша и твоя", каза президентът. През последните години той национализира почти всички индустриални сектори , даже и вериги супермаркети. С това обаче проблемите на страната не се решиха, тя отбеляза 30% икономически спад, а МВФ прогнозира инфлацията да достигне невероятните 1 000 000% в края на годината.

Мадуро представи и план за икономическо възстановяване ,който включва възстановяване на петролните добиви до 6 милиона барела дневно при производство от едва 1.5 милиона барела в момента.

Ситуацията във Венецуела е излязла от контрол, след като армията контролира пазарите и цените, а обществен транспорт на практика няма и хората се извозват с военни и транспортни камиони.