Турбулентен ден в отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, след който ротацията изглежда невъзможна, а отиването на избори - като единствен възможен изход. 

Как ще завършат преговорите за съвместно управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се очакваше да стане ясно днес в 16 часа, когато Мария Габриел занесе папката с мандата, за да я върне на президента. Дали в нея ще има списък с министри, или тя ще бъде празна, остана въпросителна до последния момент, след като преди това на два пъти от ГЕРБ даваха отсрочки на ПП-ДБ, в които да доизяснят последните щрихи. 

За изненада на некоалиционните партньори на ГЕРБ, Габриел обяви имена на министри, които впоследствие се оказа, че научили от медиите, че са част от проектокабинета ѝ и заявиха, че с тях не било разговаряно. Списъкът включваше: 

Мария Габриел (премиер и външен министър), Николай Денков (вицепремиер по европейските въпроси), Асен Василев (министър на финансите), Калин Стоянов - (МВР)Андрей Цеков (регионален министър), Иванка Шалапатова (министър на труда и социалната политика), Христо Гаджев (министър на отбраната), Атанас Славов (министър на правосъдието), Галин Цоков (образователен министър), Катя Панева (здравеопазване), Кръстьо Кръстев (министър на културата), Ивелина Василева (околна среда и води), Кирил Вътев (земеделие), Росен Желязков (иновации), Жечо Станков (енергетика), Богдан Богданов (икономика), Георги Гвоздейков (транспорт), Валентин Мундров (електронно управление), Зарица Динкова (туризъм), Димитър Илиев (спорт).

Веднага след това президентът Румен Радев подписа указа, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група - ГЕРБ-СДС.

Още преди от ПП-ДБ да са обявили категоричното си несъгласие с предложения от Габриел кабинет, опозицията видя разпад на "сглобката". ИТН попитаха след като те не участват в кабинета, сега кой ще бъде виновен за разпадането му - препратка към кабинета "Петков", от който ИТН оттегли доверие и се стигна до предсрочни избори през 2022 г. "Възраждане" разчетоха събитията от деня така: "ГЕРБ убиха ПП-ДБ, занулиха политическия проект". БСП пък съзря разделение в ПП-ДБ и то не без основание. 

Тази интерпретация дойде след изказване на Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ, която след връщането на папката заяви пред журналисти пред сградата на президентството: 

"Споразумението вчера в 18 часа беше одобрено от господин Христо Иванов. След половин час, след като беше подписано вече от госпожа Габриел, останалите лидери от коалицията отказаха да го подпишат". 

Освен това Христо Иванов първи си тръгна от сградата на бившия Партиен дом, където се провеждаха до последно преговорите между некоалиционните партньори. Теорията за разцепление между ПП и ДБ не издържа дълго, а край на спекулацията сложи съвместният брифинг на всички от коалицията плюс няколко от министрите, предложени в проектокабинета "Габриел". 

Те бяха единодушни - "Мария Габриел вече не е част от решението, а част от проблема". Думите са на Асен Василев, който беше "мек" в сравнение с Кирил Петков, който заяви: 

"Тя се подаде на натиска на г-н Борисов, предполагам, че и на натиска на г-н Пеевски. Тя днес показа, че няма качествата да бъде премиер. За да бъдеш премиер, трябва да имаш базов интегритет, смелост, лидерски умения и да не се навеждаш. Жал ми е за нея".

Атанас Атанасов призова президента да оттегли указа, с който предлага на парламента да избере за министър-председател кандидата на ГЕРБ с мотива, че "половината от хората, които са посочени като кандидати за министри, не са давали съгласие за това" - нещо, което обаче Радев отказа да направи. 

"Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател", обясниха от президентството. 

Какво ще се случи със състава на Министерския съвет остава другата въпросителна от деня, след като Николай Денков, Атанас Славов, Андрей Цеков, Катя Панева заявиха, че не желаят да са министри в кабинета на ГЕРБ. Асен Василев заяви, че е невиждано да бъде вписан като министър в кабинет без да е взето съгласието му. Примера на колегите си последваха Георги Гвоздейков, Димитър Илиев, Зарица Динкова и Кирил Вътев, които също не искат да участват в кабинета "Габриел". 

Така може да се окаже, че на партията на Борисов Борисов се налага спешно да търси други 11 министри. 

Каква подкрепа ще получи в НС кабинетът "Габриел" също е любопитен момент. Такава със сигурност ще има от ДПС, както декларира Делян Пеевски. След процедурата при президента на въпрос на журналисти на каква подкрепа разчита в парламента, Мария Габриел отговори: "На всички онези парламентарни групи, които поставят националния интерес над партийния". ГЕРБ-СДС и ДПС заедно имат 105 гласа, които обаче не са достатъчни, за да мине гласуването. 

Вижте всичко от инфарктния завършек на политическия ден: