Николай Денков, Атанас Славов, Андрей Цеков и предложената за здравен министър Катя Панева не желаят да бъдат част от кабинета, който по-рано днес Мария Габриел предложи на президента. Това бяха първите, които подписаха декларации за отказ, а впоследствие стана ясно, че всички 11 предложения от ПП-ДБ няма да участват в правителството. 

"Проектокабинетът не е съгласуван с "Продължаваме промяната - Демократична България". Не искам да бъда номиниран в този Министерски съвет", категоричен беше Николай Денков на пресконференцията в централата на ДСБ на ул. "Кърниградска" в София след заседанието на парламентарната група на ПП-ДБ.

"Аз съм подготвил декларация, че не искам да бъда номиниран в този състав", заяви той. На брифинга присъстваха и министрите, които са представители на ПП-ДБ в проектокабинета, част от които също заявиха, че няма да участват в кабинета "Габриел". 

Атанас Славов, предложен да остане правосъден министър, също подписа декларация за отказ.

Според него се наблюдава тежко нарушение на Конституцията. Връщането на проучвателния мандат с имена на кандидати за министри, които не са дали своето съгласие, е тежко нарушение на конституционния модел и конституционната процедура, заяви той.

"В Министерството на правосъдието направихме всичко възможно в двата месеца след приемане на конституционните промени да имаме изцяло нов изработен закон за съдебната власт и такъв има, очевидно е нежеланието на ГЕРБ и ДПС в този парламент да се пристъпи към гласуване на този закон и рестарт на съдебната ни система", заяви той и показа декларацията си за отказ от включване в проектосъстава на кабинет. 

Андрей Цеков, за когото се предлага да остане министър на регионалното развитие и благоустройството, също заяви, че не е давал съгласие за това и сложи подпис под подобен документ. 

"Смятам, че поставянето на моето име в такъв списък е акт, който е не само недостоен, но и аморален, поради което съм депозирал при председателя на парламента и президента заявление, в което категорично изразявам несъгласието си да бъда включен в проектосъстава на кабинета с мандата на ГЕРБ-СДС", посочи той.

И предложената за министър на здравеопазването Катя Панева заяви, че се отказва. "Моите уважения към г-жа Габриел, която лично не познавам и която не е разговаряла с мен. Така няма как да се спечели доверие. Затова аз също не приемам своята номинация за министър", заяви тя. 

По-рано и Кирил Вътев, влизайки за заседанието на ул. "Кърниградска", заяви, че е изненадан от номинацията да продължи да оглавява земеделското министерство, за което научил от медиите. "Точно толкова съм изненадан, колкото щях да съм изненадан и ако не бях", каза той пред журналисти. За Вътев изненада било като цяло представянето на този състав на правителство.

Впоследствие стана ясно, че никой от 11-те предложени за министри от ПП-ДБ, няма да влязат в правителство на Габриел по собствено желание. Това са Асен Василев, Георги Гвоздейков, Димитър Илиев, Зарица Динкова, Кирил Вътев.

Василев заяви: "Такова нещо не се е случвало. Да бъда вписан като министър в кабинет без да е взето моето съгласие, без да съм видял останалите участници в кабинета. Това е акт или на наглост, или на безрадостност, или на безобразие, което нито един премиер на тази държава не може да си го позволи. Г-жа Габриел говори изключително красиво при президента. Видяхме монолог. Вместо красивите думи от Европа, които току-що прочетох, видяхме селски тарикатлъци".

Вижте и всичко от инфарктния завършек на политическия ден: