Националната служба за охрана опроверга твърдението на бившия премиер Николай Денков, че вече не го охраняват.

В края на миналата седмица в предаването "Евродикоф" на телевизия Евроком Николай Денков заяви, че от НСО му свалят охраната, като му заявили, че "началниците казаха, че са решили да бъдете без охрана от 1 май".

"Казах: "Добре, въпреки че ми се полага", разказа той в ефир. И допусна, че "това е вероятно отмъщението, че говорим за НСО, за ДАНС".

"Какво да ви кажа - не ми пука. Това, което е важно за нас е да свършим работа, за да имаме нормална европейска държава с работещи институции", коментира още бившият премиер на "Продължаваме промяната".

От НСО обаче заявиха, че това е некоректно изнесена информация, като поясниха, че охраняват и ще охраняват бившия министър-председател в срок до 4 години, както според Закона за НСО.

"По повод изнесена некоректна информация по адрес на Националната служба за охрана в предаването "Евродикоф" на телевизия Евроком на 26.04.2024 г., НСО информира следното: Националната служба за охрана изпълнява стриктно вменените й със закон задължения", заявиха от националната служба.

"Съгласно Закона за НСО, специализиран транспорт в мирно време се осигурява на лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател за срок до 4 години след освобождаването им от длъжност", припомниха още от НСО.

По-рано пред "24 часа" от екипа на бившия премиер коментираха, че му е бил оставен само шофьорът.

"Денков е подписал писмо от НСО, че е информиран, че му махат охраната. По същество специализираният транспорт е транспорт, а не охрана. Тоест, на Денков му е останал шофьорът", заявяват сътрудниците на Денков.

От НСО опровергават и това твърдение, като обясняват, че не става дума просто за шофьор, а специализираният транспорт също е част от охраната.

"Съгласно разпоредбите на същия закон (чл. 19, ал. 1 и ал. 2), специализираният транспорт е дейност по охрана. Тази дейност не е преустановявана по отношение на автора на некоректните твърдения", завършва прессъобщението на Националната служба за охрана.