Два са вариантите за развой на сегашната ситуация с вече изпълнения мандат, връчен проектосъстав на кабинет и издаден указ от президента, обясни за Dir.bg преподавателят по конституционно право в Софийския университет доц. Наталия Киселова по повод несъгласието на ПП-ДБ с обявените имена на министри. От коалицията обявиха, че не са одобрявали министерския списък, представен от ГЕРБ на Румен Радев, и някои от номинираните даже настояха президентът да оттегли указа си.

"Вариантите са поне два - единият вариант е да има промяна в имената на кандидатите и това да бъде по предложение на ПП-ДБ", коментира Наталия Киселова. По думите й не е против основния закон да има редактиране на вече връчения списък с министри на президента. И припомня, че вече сме имали такъв прецедент.

"Има такъв случай и той е през 2013 г., когато имаше промяна в името на кандидата за министър на инвестиционното планиране. Това беше в проектосъстава на Пламен Орешарски, който го представи на президента и след това имаше промяна в името", връща се назад конституционалистът. Тогава номинираният за министър-председател Пламен Орешарски оттегли кандидатурата на арх. Калин Тихолов заради граждански протести и на негово място предложи арх. Иван Данов.

"Другата възможност е част от кандидатите да бъдат оттеглени. Тогава вече, според мен, мандатът ще се счита за неуспешен", коментира втория вариант за развой на политическата ситуация експертът. "Възможно е да бъдат заменени, но процедурата прави невъзможно обсъждането на проектосъстава на правителството", добави Киселова. 

"Без да имам вътрешна информация, по-скоро е възможно Бойко Борисов да предоговори определени имена и да каже "Той, преговорният екип така, ама аз, ето тук, от мен да мине, в интерес на България, на общото бъдеще. По-добре лошо правителство, но парламентарно, отколкото служебно и избори.", прогнозира конституционалистът.

В момента голяма част от усилията на двете политически сили са насочени към целта - кой ще е виновен, ако се отиде на предсрочни избори, анализира Киселова.

И пояснява, че след като има издаден президентски указ, още в сряда парламентът може да гласува правителството. "След като бъде включено в дневния ред и той бъде одобрен, е възможно да се пристъпи към обсъждане на кандидата за министър-председател и на предложените от него кандидат и структура и персонален състав", напомня тя конституционната процедура. Това са отделни гласувания, като първо се избира министър-председателят. 

Случващото се в момента, по думите й, е "по-скоро пореден етап, а не развръзка на сагата, но е възможно и да има окончателно решение. Това обаче зависи от поведението на ПП-ДБ, защото те са тези, които биха подкрепили или респективно отхвърлили", заяви Наталия Киселова. 

Вижте и всичко от инфарктния завършек на политическия ден: