Управленското споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ е било одобрено само от Христо Иванов, но не и от останалите му коалиционни партньори от ПП-ДБ. Това стана ясно от изявление на преговарящите от страна на партията на Борисов, след като връчиха изпълнения мандат на президента Радев.

"Споразумението вчера в 18 часа беше одобрено от господин Христо Иванов. След половин час, след като беше подписано вече от госпожа Габриел, останалите лидери от коалицията отказаха да го подпишат", каза Рая Назарян за 14-страничния документ, който показа на журналистите.

Новината потвърди и Мария Габриел на излизане от президентството, където връчи мандата за правителство на Румен Радев. 

"България повече отвсякога има нужда от стабилно правителство - и за Шенген, и за европейския дневен ред... Давам много ясна заявка, че отговорността е споделена. Текстът на споразумението го имаме. Моя е отговорността, аз ръководех екип, който трябваше да покаже, че България в този момент не трябва да бъде изпратена на нови избори. Затова съм предложила състав, в който няма непознато име - има хора с опит - парламентарен, управленски..., който трябва да бъде подкрепен и от ГЕРБ, и от ПП-ДБ. В едно правителство със споделена отговорност има нужда от равнопоставеност", каза Мария Габриел и допълни: "Споразумението лично аз съм го подписала още преди 2 дни".

На въпрос на каква подкрепа разчита в парламента, кандидатът за премиер на ГЕРБ отговори: "На всички онези парламентарни групи, които поставят националния интерес над партийния".  

Вижте и всичко от инфарктния завършек на политическия ден: