Вътрешният министър Калин Стоянов настоя за драстично завишаване на глобите за нарушения на пътя, както и за отнемане на шофьорски книжки. Повод за призива му е последното тежко произшествие на бул. "Руски" в Пловдив, при което загинаха момче и момиче, след като отсякоха няколко дървета и колата се разцепи на две, а други двама млади хора са в болница в тежко състояние.

"Следва да има драстично изменение и завишаване на глобите по пътищата. И на следващо място те да бъдат събирани, както ние правим", каза служебният вътрешен министър. По думите му с 40% е повишена събираемостта на глобите тази година. Сред завишаване на санкциите той посочи, че трябва да зачести и отнемането на шофьорската книжка за нарушения на пътя.

Стоянов е категоричен, че с толкова мощен джип, отсечен на две, и отсечени огромни дървета, няма как автомобилът в Пловдив да не се е движил поне с 200 км/ч. Според него МВР прави, каквото трябва, но през последните месеци са зачестили катастрофите с млади шофьори. 

"Да напомня, че ангажиментът не е само на МВР. Не искаме да прехвърляме отговорност, но ангажимент за случващото се по пътя имат множество агенции и институции. Ние имаме проблем с пътната безопасност, на първо място е възпитанието. Оттам трябва да започнем. Последните тежки произшествия са именно от млади шофьори, това е факт, които самокатастрофират, което означава, че ние имаме проблем и с обучението. , коментира Стоянов.

До 4-5 месеца камерите на тол системата ще мерят средна скорост по пътищата, каза още вътрешният министър. Калин Стоянов каза още, че до няколко месеца ще бъдат доставени първите шейсетина камери от общо 273, поръчани от МВР през обществени поръчки. Коментарът му бе по повод на въпроса защо в Пловдив няма камери на пътя. 

Калин Стоянов коментира и инцидента в Арбанаси, при който бизнесмен остави без надзор бойния си пистолет по време на детски рожден ден и детето на Явор Божанков простреля своя роднина, момиченце на 12 г., в пръста на крака. Министърът на вътрешните работи поясни, че прокуратурата вече е изпратила призовка за повдигане на обвинение на собственика на оръжието, който трябва да се яви в четвъртък. От държавното обвинение са изчакали с обвинението, за да е ясно от експертизата за лека или за средна телесна повреда става въпрос, като вече е ясно, че е второто.

"Огромен късмет, много по-тежко можеше да завърши. Аз не мога да си обясня как човек на такава възраст може да остави такова сериозно оръжие в присъствието на малолетни деца. В четвъртък собственикът ще се яви, за да бъде привлечен като обвиняем", каза Стоянов пред медиите в Полски Тръмбеш, където откри закрит преди време полицейски участък.