За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно при представянето на образците, които все още не са оцветени, по време на брифинга на ЦИК. 

Комисията реши хартиените бюлетини и на лицевата страна да бъдат в различен цвят.

"Тази за Народно събрание ще бъде в зелено, като  имената на политическите формации ще бъдат изписани в зелен цвят", съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева, цитира я БТА.

"А бюлетината за Европейски парламент ще бъде в синьо", уточни тя. Полиграфическата защита на гърба на бюлетините ще бъде в различен цвят, добави Матева.

Дължината на бюлетината ще бъде около 50 см, отбеляза Матева и добави, че бюлетините ще се сгъват както на произведените избори досега.

Електронните бюлетини ще изглеждат по начина, по който изглеждаха и на местния вот, обясни Матева, която представи и машината за гласуване.

Снимка: БТА

За първи път в България се гласува с цветни бюлетини през 1911 г., а след дълго прекъсване цветната хартия за вота е реабилитирана след промените, на първите демократични избори през 1990 година. С цветни бюлетини за всяка партия гласувахме включително на парламентарните избори през 2001 г. за последен път. 

Снимка: БТА