От БСП застанаха зад кмета на Дупница, който от вчера е обвиняем за заплаха срещу полицейския шеф в града.

Срещу кмета на Дупница Първан Дангов се води политическа война, след като той спря редица корупционни практики след 3 мандата управление на ГЕРБ. Целта е нови избори и нов кмет, който да замита следи и да защитава статуквото, заявяват от социалистическата партия.

Изпълнителното бюро на БСП оценява тези действия като предизборна провокация. Прокуратурата се използва като бухалка срещу кмет, борещ се с корупцията, която същата прокуратура не е забелязвала с течение на години, се казва още в съобщението на пресцентъра на БСП.

Социалистите застават зад кмета и заявяват, че няма да допуснат да бъде подменен вотът на хората "за едно честно управление и борба срещу наслагваните с години порочни практики в община Дупница".

Районната прокуратура обяви вчера, че е събрала достатъчно доказателства за повдигнато обвинение на кмета на Дупница за престъпление срещу личността на временно изпълняващия длъжността началник на полицията в Дупница гл. инспектор Йордан Зарев, съобщи на брифинг ръководителят на Районната прокуратура Албена Разсолкова. Тя каза, че кметът на Дупница се е явил с двама адвокати, обвинението му е предявено и той се е възползвал от правото си да не дава обяснения.

По време на проверка на 15 март, извършвана от Районното полицейско управление в Дупница, на която са изискани документи от Дангов и изпратена призовка, той е отправил закана към шефа на полицията. Парафразирано, думите звучали така: "Щом искаш война - ще получиш война. Ще съсипя теб и твоето семейство", казаха от държавното обвинение. Оттам твърдят, че заканата е отправяна и срещу семейството му. За това престъпление е предвидено наказание "лишаване от свобода" до пет години.

От прокуратурата уточниха, че на Дангов не е налагана мярка за неотклонение. Предстои наблюдаващият прокурор да прецени дали трябва да се премине към приключване на разследването, казаха още от прокуратурата.

На свой ред кметът на Дупница заяви пред "Фокус", че повдигнатото му обвинение категорично е на политическа основа. "Опитват се даразиграват трети тур на местните избори", каза дупнишкият кмет, но отказа да даде повече подбробности по случая.

"Има следствена тайна, има следовател, името му е Владимир Павлов. Нека той да говори сега", каза той.

От прокуратурата съобщиха още днес, че срещу Дангов има заведени още преписки. Една от тях е от служители на общинската администрация, които твърдят, че насилствено ги е карал да подават молба за напускане. Според другата преписка Дангов е замесен в изрязване на дърветата в централната градска част на Дупница по-рано през този месец. Последната е за руското знаме, окачено пред общината в града на 9 май. То беше свалено и хвърлено в коша за боклук от кандидат-депутат на ПП-ДБ и местен лидер на ДСБ, след което служител на общинската администрация отново го окачи на пилона.

"Не виждам нищо лошо в това, руското знаме да бъде пред Общината в днешния ден", коментира тогава Дангов и допълни, че ние не сме преустановили отношенията си с Руската федерация. "Що се отнася до кофата, ще сезирам съответните органи", допълни той. По-късно пред БТА той заяви, че е получил обаждане от Държавна агенция "Национална игурност" знамето да бъде свалено.