Жежки политически страсти ескалираха в пленарната зала след размяна на реплики между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" за ситуацията в държавата.

Председателят на ПГ на най-голямата опозиционна партия Десислава Атанасова излезе с декларация по повод една година, откакто ГЕРБ не е на власт и се смени управлението.

"Абсолютно всички хора вече разбраха, че е в ход план за унищожаване на страната. Единственото хубаво е, че в този парламент има и опозиция. Ние от ГЕРБ с всички сили ще пречим на това да унищожавате родината ни. За нас тя е само една, ние друго гражданство нямаме", заяви Атанасова.

И отново поиска оставката на кабинета.

"А на вас ви остава само едно, оставка", призова тя в присъствието на Кирил Петков, Асен Василев и Калина Константинова, които слушаха на трибуната в очакване на парламентарния блицконтрол.

Скрийншот: БНТ, Народно събрание

Констатациите, че ПП са се провалили в управлението ядосаха финансовия министър Асен Василев, който излезе да отговори на трибуната. Водещият заседанието Мирослав Иванов му даде възможност, а на недоволството на депутатите от ГЕРБ от място, че няма право да репликира декларация от името на ПГ по правилник, зам.-шефът на НС напомни: Всеки министър има право да взема думата по всяко време.

Асен Василев отхвърли всички критики към новата власт и обвини Атанасова в лъжа.

"Ако трябва да следваме вашите темпове за магистралите, трябваше да правим по 30 км на година. Десет години няма да построим "Хемус". Планът за възстановяване вече е в ход, фирми изпълняват проекти", репликира Василев. Дългът е намалял, икономиката се развива, износът расте, индустрията е на нива отпреди 2019, продължи той. Цените са проблем, призна все пак финансовият министър, но веднага допълни: "Инфлация има в цяла Европа, не е спокойно, защото има война, а политиката на Европейската банка е проинфлационна".

"Вие оставихте системите в пълна разруха и дефицит с един доставчик специално за газа. Енергийната система с колко дългове я заварихме? Проверявайте си числата, преди да говорите", посъветва финансовият министър по адрес на ГЕРБ.

Последва отговорът й, в който тя нарече Василев "министър-председател", защото отговорил на декларацията вместо премиера, също намиращ се в залата.

"Г-н Василев факт ли е, че БВП беше 132 милиарда, когато беше 12 май 2021?", попита Атанасова. И напомни, че дефицитът тогава е бил 3%. "За пътища и магистрали изобщо не говорете", продължи тя.

Напрежението в залага обаче опасно се повиши, когато зам.-председателят на НС Мирослав Иванов изключи микрофона на Атанасова. Депутатите от ГЕРБ скочиха от местата си и обградиха трибуната.

Скрийншот: БНТ, Народно събрание

Иванов побърза да даде половин час почивка и прекъсна парламентарния контрол. Самата Атанасова се опита да възрази, че няма право да прекъсва пленарното заседание, когато тече парламентарен контрол, но така или иначе, другите депутати напуснаха залата. До трибуната останаха само народните представители от ГЕРБ.

След почивката от ГЕРБ поскаха оставката на Мирослав Иванов.

"Няма да си подам оставката", зарече се зам.-председателят на парламента.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

След прекъсването Десислава Атанасова довърши репликата си в отговор на Асен Василев.

"На днешния ден преди една година, отново повтарям, че рехабилитираните пътища след модела "Борисов" и статуквото "ГЕРБ" бяха 3000 км, 1600 ремонтирани училища, 800 ремонтирани детски градини. Цената на тока беше 117 лева, днес е 500 лева за бизнеса. Цената на газа беше 37,7 лв., сега е 143 лева. Тогава олиото беше 3 лева, днес около 7. Днес България затъва, вървим към дългова спирала. Червените линии вече се чертаят между самите коалиционни партньори. Не беше решена нито една криза и не беше отговорено на нито едно предизвикателство", обобщи тя.

"Хлябът беше 1 лев, а сега е 2,50, дизелът беше 2 лева, сега е 3,20. И за това не е виновен младежкият ГЕРБ. Просто си тръгнете!", призова отново Десислава Атанасова.