Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов запозна изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис с приоритетите на партията и коментира ескалацията на напрежение в Западните Балкани и подчерта, че точно заради това на страната е нужно стабилно управление.

"Идваш във време, в което ние в България сме в много конфликтна зона, от едната страна Косово и Сърбия сега, от другата - Русия и Украйна, отношенията Турция и Гърция", обърна се Борисов към Харис на среща в партийната централа.

"Затова е изключително важно да има политическа стабилност и затова вчера дадох приоритети. Някои се разпознаха, други не, но всички наши партньори в света трябва да знаят, че ние ще работим по 6-7 важни точки.", обясни Борисов за начина, по който ще си подбира бъдещите коалиционни партньори.

"Ние вкарахме България в еврозоната, ние започнахме модернизацията на ВВС, първите 8 изтребителя ги платихме на 100 процента и положихме усилия да вкараме и вторите в този парламент. Предложихме таван на горивата, за да не печелят "Лукойл" и "Газпром" 7 милиарда от България, за съжаление правителството не го прие", изреди лидерът на ГЕРБ. "Ние предложихме промени в съдебната власт - така че да не си правят нови "бухалки". Ние започнахме диверсификацията на ядреното гориво и ние, нашето правителство подписа първия договор с "Уестингхаус". За съжаление, това правителство не го направи. Затова се радвам, като приятел, да ти кажа "добре дошъл" и че ГЕРБ, като партия, предложи проектозакон за въоръжение на Украйна, но правителството не го прие", продължи той и пак изтъкна, че нито едно от начинанията на ГЕРБ не е било прието на кабинета на Кирил Петков.

"Първите закони ще бъдат тези, можеш да увериш нашите партньори във Вашингтон и нашите скъпи приятели евреите", обеща Борисов пред американския гост.

Той изтъкна още пред Харис, че именно неговото правителство е подписало точно на днешната дата преди 5 години договора за приятелство със Северна Македония.

"Преди 5 години с премиера Зоран Заев показахме смелост и отговорност за бъдещето като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Днес може да кажем, че и България, и Република Северна Македония спечелиха от него", написа лидерът на ГЕРБ и във Фейсбук.

Той допълни, че Скопие е в НАТО и преговаря за ЕС, а страната ни има съсед, който пое ангажимента да спазва европейските ценности: защита на всички свои граждани, спиране на дискриминацията на българите и отваряне на икономически и културни контакти.

"Преди дни ГЕРБ показа за пореден път как постъпват отговорните политици - подкрепихме започването на преговори на РСМ с ЕС. Нашата подкрепа за съседите ни ще продължи, независимо дали сме на власт или в опозиция, защото пътят е правилният", допълни бившият премиер.