"Има такъв народ" иска да се облекчат правилата за провеждане на референдуми. От парламентарната група обявиха, че ще инициират създаването на работна група с участие на всички парламентарно представени формации. Тя трябва да подготви промени в Закона за прякото участие на гражданите.

Парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) ще инициира дебат за промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление относно правилата за референдумите, заяви на брифинг в парламента депутатът от ИТН Станислав Балабанов, предаде БТА.

Той посочи, че като председател на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество ще "отвори диалога" за тези промени, защото, по думите му, сегашните правила са вредни. Балабанов заяви готовност да предложи и създаването на работна група с членове от всички парламентарни групи от комисията, за да се обсъждат всички идеи по темата.

"Ще направим всичко възможно промените, които ще предложим, да създадат нормална, демократична, прозрачна и законова среда, за да може българските граждани да бъдат питани, когато има значими и важни за цялото ни общество теми", заяви депутатът.

Балабанов припомни за инициирания през 2016 г. от Слави Трифонов референдум. Той заяви, че на допитването са участвали над 3,5 милиона души, от които 2,5 милиона са гласували "за" предложенията. Балабанов напомни, че референдумът не е бил признат. "Който и да е инициирал референдум, не го е докарал до успех", заключи той.

Ива Митева (ИТН) добави, че прагът за действителност на референдум е "прекалено голям".

Според сегадействащия закон предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.