С цинични думи по отношение на жените, станали жертва на насилие, депутатът от ГЕРБ и бивш председател на Народното събрание Вежди Рашидов предизвика скандал в пленарната зала и вълна от гневни коментари в социалните мрежи.

Той окачестви жените, жертви на домашен терор, като "леки" и направи препратка към това, че изнудват мъжете. Той обвърза изказването с пример на известен режисьор, който "са направили на маймуна". По подразбиране това е Кевин Спейси.

"Има и сега закони. К"во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна", се чува да казва Рашидов по време на почивката между гласуванията на промените в Закона за защита от домашно насилие, очевидно без да допуска, че наблизо има включен микрофон.

Поредните поправки в Закона за домашното насилие бяха провокирани от обезобразяването на 18-годишната Дебора Михайлова в Стара Загора, отприщило вълна от сигнали за насилие, а заради приемането им депутатите бяха свикани на извънредно заседание насред лятната си ваканция. Думите си Рашидов произнася близо три часа часа след началото на заседанието.

От кадрите се вижда как депутатът от ГЕРБ се приближава към трибуната, на която седят зам.-председателите на парламента и Росица Кирова се обръща към него с репликата "Дайте някакъв мъдър съвет". В отговор Рашидов, който председателстваше в началото и това Народно събрание в ролята си на доайен, ѝ препоръчва да поставя закона по-бързо на второ гласуване и да приключват дебатите. Кирова му напомня, че това няма как да стане, тъй като депутатите имат да гласуват и ветото на президента по промените в Закона за съдебната власт, но Рашидов вече се е разпалил и обяснява, че има действащ закон, по който може да се санкционира насилието и че домашното насилие с нищо не "се различава от външното". Въпреки подканата на Кирова да излязат от залата Рашидов продължава и тогава казва скандалната реплика, в която нарича жените на домашно насилие  к**ви, пише "Дневник".

Като "неуместни" и "недопустими" определи думите на Вежди Рашидов шефката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Думите, изречени от Вежди Рашидов са неуместни и недопустими, особено в настоящия дебат и момент. ПГ на ГЕРБ - СДС категорично се разграничава от изказа и съдържанието и настоява Вежди Рашидов да се извини публично", написа тя в социалните мрежи.

Думите на Рашидов веднага предизвикаха вълна от гневни коментари в социалните мрежи:

"Как не Ви е срам, г-н Рашидов! С тези думи правите показно за това защо са необходими промени в Закона и Наказателния кодекс. С тези думи демонстрирате в колко дълбоко сексистко и женомразко общество живеем и колко много работа имаме още!

"Вие сте срам за цяла България! Призоваваме да си получите заслуженото за тази реплика, защото ще останете в историята с нея!", пишат в позиция от "Български фонд за жените".

По-късно от пресцентъра на ГЕРБ разпространиха официално извинение от името на Вежди Рашидов.

"Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие", заявява депутатът от партията на Борисов.