Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за съдебната власт почти без дебати в пленарната зала. Така със 131 "за", 47 - "против", и шестима "въздържал се" Законът за допълнение на Закона за съдебната власт беше приет повторно от Народното събрание.

Против гласуваха от парламентарните групи на "Възраждане" и БСП, а "Има такъв народ" се въздържаха.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обвини управляващите, че са използвали случаят с малтретираното момиче в Стара Загора, за да отхвърлят президентското вето. 

"Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ - в тоя момент сега започва гаврата с момичето от Стара Загора, защото си разчистват сметките с президента. И сега на финал този закон, с който се хвалехте всички за Шенген, особено тези 3 парламентарни групи, всъщност ще го прецакате същите тия, които натискахте да бъде приет. И ако си мислите, че това на се вижда в ЕС, което правите, предполагам, че сте едни наивници над средна възраст и нагоре", коментира Йорданов.

А депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов съобщи, че се подготвят още законови промени.

"Все пак в съдебната система има твърде много системи за случайно разпределение, поради което подготвяме за внасяне законопроект, който да създаде в крайна сметка една сигурна, одитирана, прозрачна система, чрез която да се разпределят и всички дела, и съответните избор на съдия за разследване на главния прокурор", каза Божанков.

 

На 1 август Румен Радев подписа указ, с който върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли 2023 г., с който се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен шестмесечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет.

В мотивите си държавният глава подчерта, че този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността. Напротив, внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес. Законовата регламентация на нов срок за избор на членове на Висшия съдебен съвет накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт. 

На 3 август правната комисия също преодоля ветото на държавния глава върху промените в Закона за съдебната власт.