Сградите на Конгреса на САЩ в Капитолия са блокирани от полицията след атаки на привърженици на Тръмп, които се събраха на многохиляден митинг под надслов "Похода за спасение на Америка". Заради сблъсъците Сенатът прекрати дебата. CNN съобщи, че евакуират сенаторите.

Гневни привърженици на президента Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия, като крещяха и развяваха американски знамена, принуждавайки полицията да затвори сградата.

Конгресът прекрати дебатите по удостоверяването на победата на Джо Байдън, започна евакуация на сенаторите, а членовете на Камарата на представителите бяха предупредени от полицията да сложат противогази, след като в Ротондата бе използван сълзотворен газ.

Някои туитнаха, че са потърсили убежище в офисите си в сградата. Кметицата на Вашингтон Мюриел Баузър нареди полицейски час до 6,00 ч. утре сутринта, предаде БТА.

Преди час започнаха първите сблъсъци между фенове Тръмп, които щурмуваха Капитолия и полицията. Според някои обаче това не са протестиращи, а провокатори, които са внедрени в митинга на републиканците с цел да компрометират президента и привържениците му.

Сниимки: Скрийншот CNN

Малко по-късно протестиращи нахлуха в Капитолия. Репортерите и другите хора извън залата бяха предупредени да заемат местата си и да не излизат.

Сенатори напускат Капитолия

Снимка: БТА/AP

Непотвърдена информация на СNN гласи, че на присъстващите в сградата са раздадени маски, има готовност за използване на сълзотворен газ, като пак по непотвърдена информация вече е прибегнато еднократно до такъв ход при опит за нахлуване на ниските етажи.

На единия от входовете има разположени въоръжени части, но засега не влизат в сблъсък и чакат заповеди.

Въоръжени гардове пазят вратите на сената пред погледа на укриващи се сенатори.

Охраната на Капитолия блокира вратата

Снимка: БТА/AP

CNN съобщиха за простреляна жена, която е в критично състояние, но нямат данни при какви обстоятелства е възникнал инцидентът.

Пентагонът опроверга съобщение на медии, че кметът на Вашингтон е поискала Националната гвардия да бъде разположена на Капитолия - Ройтерс.

Две екслозивни устройства са били открити - еднато в сградата на Републиканската партия, другото - в Капитолия. Те са били обезвредени, съобщи бТВ. 

 Протестиращите са проникнали в сградата на Сената на САЩ, един от тях е седнал на председателското място.

"Аз съм в кабинета на Нанси Пелоси", написа в Инстаграм един от нахлулите в сградата и публикува снимка оттам. Междувременно нахълталите в сградата "превзеха" Туитър акаунта й от незагасения й компютър.

Скрийншот: Туитър

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова протестиращите на Капитолия да "останат мирни", предаде ДПА. "Моля ви да подкрепите нашата полиция на Капитолия и силите на реда. Те искрено са на страната на нашата държава. Останете мирни!", написа Тръмп в Туитър.

По-рано в реч край Белия дом Тръмп разпали страстите сред привържениците си с твърдения за изборна измана и ги насърчи да се отправят към Капитолия.