"Твърденията и подхвърлянията на президента не отиват на институцията. Никога не сме получавали подкрепа от ДПС. ГЕРБ никога не се е съюзявала и търсила тази подкрепа." Така зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова коментира поредната словесна престрелка между Румен Радев и Бойко Борисов за датата за изборите и думите на президента, че Пеевски и Борисов са "ортаци в политиката и бизнеса".

"ГЕРБ никога не е търсила подкрепа от ДПС. Други са партиите, които са били в коалиция с ДПС и това непрекъснато внушение не отговаря на истината", каза тя.

"Изцяло в правомощията на президента е да определи датата на изборите. Надявам се по-бързо да го направи, за да може да започне и подготовката, защото не е лесна",  каза още Йорданка Фандъкова  по повод спора за датата на изборите.

Най-важното е да се даде правото на всеки български гражданин да гласува, независимо дали е под карантина или не, каза тя.

И другото е предпазването на хората, допълни тя.

Спад в приходите в бюджета

С 16 милиона лева по-малко са приходите в бюджета на София за 2020 г. в сравнение с 2019-а. Това се дължи основно на неданъчните приходи - таксите за детските градини, таксите за тротоарно право и още редица други такси, съобщи още столичният кмет.

"Този резултат бе очакван, но беше важен, за да предвидим приходите за тази година. Всичко зависи от това как ще се развие пандемията", каза тя.

COVID мерките

"Времето, в което се учи онлайн за всички ученици, няма как да бъде компенсирано. Изключително важно е децата да бъдат в класните стаи, но не за сметка на здравето", коментира още Фандъкова.

По думите й трябва да минат няколко седмици, за да се видят данните за заразата, след като малките ученици се върнаха в училище. Едва тогава може да се коментира дали и по-големите ще се върнат в клас.

"Надявам се да няма чувствително повишаване на броя на заразените след отварянето на детските градини и училищата", допълни Фандъкова.

"Важно е да не намаляваме вниманието си и да не се успокояваме. Затова и обърнах внимание да продължи контролът върху спазването на мерките и в същото време да се подготвим за ваксинирането", допълни столичният кмет.

В шест общински болници върви ваксинирането в момента.

"Подготвяме втората фаза - освен домовете за възрастни хора,  в нея влиза и педагогическият персонал. По мое настояване взехме решение да се включи и непедагогическият персонал - лелките в детските градини, медицинските сестри", каза още  Фандъкова и уточни, че до петък трябва да готови списъците на желаещите да се ваксинират.

Загубите в градския транспорт

"2020 г. бе много трудна за градския транспорт. 48 милиона лева са загубите - това на практика е една четвърт от приходите за миналата година", каза столичният кмет. Тя призова хората да се погрижат предварително за това да се сдобият с билети и да заредят картите си. Фандъкова припомни, че са открити и нови пунктове - всички пощи продават билети, както и около 200 магазина.

"Не може да има безплатен транспорт", категорична бе тя.