Американският президент Доналд Тръмп заяви днес пред група от възторжени свои привърженици, че никога няма да признае поражението си на изборите през ноември в САЩ и все още се смята за победител, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Никога няма да се предадем, никога няма да признаем поражението. Това няма да се случи. Не трябва да признаваме поражение, когато става дума за кражба. Страната ни преживя достатъчно. Повече няма да търпим това", каза Тръмп в обръщение към "Похода за спасение на Америка" - многохилядна демонстрация на негови привърженици във Вашингтон.

Още снимки вижте тук >>> 

"Ще спрем кражбата", заяви Тръмп на митинга, организиран в района на "Елипс парк" близо до Белия дом, като изрази увереност, че в проявата участват "стотици хиляди души", без да дава доказателства.

Тази демонстрация бе организирана във връзка с това, че Сенатът и Камарата на представителите в близките часове трябва да утвърдят резултатите на състоялите се през ноември президентски избори в САЩ, на които победи съперникът на Тръмп - демократът Джо Байдън.

Чуйте и вижте цялата реч на Доналд Тръмп:

Междувременно вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отхвърли натиска на Доналд Тръмп и заяви, че няма правомощия да отхвърля резултатите от гласуването на членовете на Избирателната колегия, съгласно които Джо Байдън на 20 януари трябва да встъпи в длъжност като следващият президент, предаде Ройтерс.

Пенс заяви в декларация, разпространена от Белия дом минути преди вицепрезидентът да влезе в сградата на Капитолия, за да председателства съвместното заседание на двете камари на Конгреса, че неговата "обмислена преценка е, че клетвата му да подкрепя и защитава конституцията не му позволява да претендира за едностранно правомощие да определя кои електорални гласове да се броят и кои не.

Снимки: БТА

В момента на съвместно заседание Камарата на представителите и Сенатът на САЩ започнаха да разглеждат удостоверяването на резултатите от гласуването на Избирателната (електоралната) колегия, според които демократът Джо Байдън е победил президента републиканец Доналд Тръмп на изборите през ноември. Конгресмени републиканци възразиха срещу това Конгресът да потвърди победата на Тръмп в щата Аризона. Всяка камара сега ще трябва да обсъди възражението, преди да гласува дали да го приеме или не. Заседанието беше преустановено минути след началото, след като против сертифицирането на резултата в Аризона се изказа членът на Камарата на представителите от този щат, републиканецът Пол Госар. По думите му той и еще 60 негови колеги възразяват срещу преброяването на гласовете на електорите (членовете на колегията) в Аризона, предаде ТАСС.

Републиканци от Камарата на представителите и Сената на САЩ възразиха срещу преброяването на електоралните гласове от щата Аризона, принуждавайки двете камари да гласуват по възражението, направено от конгресмен Пол Госар и подкрепено с подпис от сенатор Тед Круз от Тексас. Двете камари разполагат с два часа, за да дебатират оспорването. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл предупреди съпартийците си, че ако откажат да удостоверят победата на Байдън въз основа само на твърдения на загубилите, американската демокрация ще навлезе в смъртоносна спирала, а лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви: "За съжаление, и това е много опасно, някои представители на Републиканската партия смятат, че политическото им оцеляване зависи от участието им в държавен преврат".

Започнаха и първите сблъсъци между фенове Тръмп, които щурмуват Капитолия, и полицията. Според някои обаче, това са провокатори, които са инфилтрирани в митига с цел да компрометират президента и привържениците му.

Сградите на Конгреса на САЩ в Капитолия са блокирани от полицията след сблъсъци с привърженици на Тръмп. Сенатът прекрати дебата.