"Народните представители по Конституция изпълняват волята на народа. Затова следва те да се съобразят с тази воля, а тя е ясно - оставки, служебно правителство, честни избори и ново доверие" - това заяви президентът Румен Радев пред журналисти при откриването на новата учебна година в най-старото висше военно училище у нас - "Георги Стойков Раковски".

"Не може проваленото управление на Борисов да води каквито и да е конституционни дебати, да продължава да управлява. Цинично е това управление, което погази Конституцията, сега да има амбицията да дарява на гражданите нова. Мисля, че българите са единни в решимостта си да отстранят тази власт, която се превърна в символ на корупцията. Това управление приключи морално и е важно час по-скоро да приключи и формално. Всичко друго е агония и подклажда повече гнева на хората", каза още държавният глава.

Той апелира към депутатите да не гласуват за експертен кабинет, когато оставката бъде подадена, което според него е неизбежно.

"Експертен кабинет ще бъде измама. При един такъв, пак кабинетът на Борисов ще организира изборите", подчерта Радев.

В отговор на въпрос той каза:

"Имам готов вариант за Конституция, но след като видя оставките, това в момента е най-важното".

Снимка: БТА

Той подчерта, че протестите не стихват и в големите градове в Западна Европа. А по думите му именно нестихващото недоволство е обществения вот на недоверие към правителството.

Вижте цялото изказване на държавния глава:

На откриването на учебната година във Военна академия държавният глава и върховен главнокомандващ прие почетния строй и направи тържествено обръщение към курсантите.

Снимка: БТА

След това той коментира:

"Трансформацията на въоръжените сили без качествено и модерно образование, е невъзможна. Военната наука и образование трябва да бъдат неразделна част от доктриналната база, от развитието на силите и способностите, и затова трябва да инвестираме много повече във военна наука и образование, ако искаме да имаме и повече сигурност.че не може да има трансформация и модернизация на въоръжените ни сили, ако нямаме качествено модерно образование".

Снимка: БТА