Само един час поработи Народното събрание, но за това време беше освободен като депутат Христо Иванов, ИТН даде заявка, че ще търси конституционно мнозинство за коригиране на "вредните промени" в основния закон, а "Възраждане" и "Величие" влязоха в първи пленарен дуел.

Лютият скандал между двете формации със сходен политически профил избухна покрай избора на временна комисия, която да изработи нов правилник на парламента. Залата избра 14 депутати и Анна Александрова от ГЕРБ за председател. Александрова обаче получи подкрепата и на 13 депутати от "Величие", наред с тези от ДПС и трима от ПП-ДБ, докато кандидатурата на "Възраждане" за поста - Цвета Рангелова не събра толкова гласове.

Това провокира Цончо Ганев да премине в атака. Зам.-председателят на "Възраждане" веднага направи прочит на резултата със заключението, че лидерът на най-новата парламентарна формация, Николай Марков, набързо е пристанал на Делян Пеевски.

"Благодарение на техни величества, избрахте заедно с ДПС и с ГЕРБ председател на комисията", заяви след вота Цончо Ганев. "Да кажа на най-видния подполковник, че той седна току-що ритуално в скута на Пеевски и го обслужи", добави той. Ганев обяви, че "Величие" са временен проект. "Нещо повече - една част от вас сте секта, затова времето ще ви отсее", провикна се депутатът от "Възраждане".

Предизвикана да отговори, на трибуната застана Виктория Василева от "Величие". Тя се опита да започне личното обяснение, като засегната от думите на Ганев, но откъм местата на "Възраждане" се чуваха реплики на висок глас. Все пак, макар и саботирана от виковете на депутатите на Костадин Костадинов, Василева успя да каже, че партията му си позволява да обижда и да прави недопустими внушения.

"Г-н Ганев, никой не ви е назначил за морален коректив. Нямате право да обиждате", обърна се към него Василева, която е сред основните фигури на "Величие". Тя констатира, че поведението му демонстрира наглост и нахалство.

"Не влизайте в ролята на морален коректив, никой не ви е назначил за такъв", повтори от микрофона Василева насред подвикванията на "Възраждане". "Демонстрирането на наглост и на нахалство не ви прави нито по-добри, нито по-компетентни в това Народно събрание", заключи тя.

Костадин Костадинов възрази, че Василева няма право на лично обяснение в случая и направи забележка на председателката Рая Назарян, че й го е позволила. "Не е добре още във втория ден да се нарушава правилникът по такъв начин", обърна се той към Назарян, която пък обяви, че поради изчерпване на дневния ред закрива заседанието.

Така, само за час, но със сгъстени страсти, 50-ото НС приключи третия си работен ден и последен за работната седмица.