От "Величие" не подкрепят кабинет на ГЕРБ, нито експертно правителство, а програмно такова. Това стана ясно, след като най-малката парламентарна група "Величие" затвори цикъла от политически консултации при президента Румен Радев. При държавния глава влязоха председателят й Николай Марков, придружаван от останалите от ръководството на групата.

Още в началото на разговора Николай Марков заяви, че няма как да подкрепи на сляпо правителство на ГЕРБ, за чиито намерения не е информиран. В същото време на тръгване констатира за първия мандат, че "нищо не е изчерпано, докато не бъде изговорено".Той отхвърли и варианта експертно правителство, защото маскирало задкулисна коалиция.

И предложи програмно правителство, но с уговорката, че формацията няма претенциите да вземе третия мандат.

Марков обясни защо няма да подкрепят правителство на малцинството, излъчено от ГЕРБ, след като президентът се поинтересува как гледат на предложенията за редовно правителство, лансирани до момента от останалите политически сили, подкрепят ли някой от вариантите или пък ще предложат свое виждане за изход от политическата криза.

"Още с влизането си в парламента ние приложихме системен подход в нашите действия, но за съжаление, бяхме разбрани от твърде малко правни субекти в парламента. Поискахме среща с Бойко Борисов, за да се информираме какво очаква от това управление. Не бяхме чути, защото такава среща беше отхвърлена. И ние нямаме яснота какво ще прави. Не беше коментирано какво трябва да подкрепим. Получихме отказ", заяви представителят на "Величие". 

Снимка: БТА

Според Марков криенето зад експертно правителство също не е полезната формула за България, защото прикрива коалиционни взаимоотношения и липсва пряката отговорност.

"Най-честно към българските избиратели ще бъде ясно програмно правителство с ясни приоритети, задачи и цели, които, съответно, да бъдат осъзнати, като в полза или във вреда на българските граждани", посочи лидерът на депутатите от "Величие".

"Най-близо до нас стои програмно правителство с ясни цели и задачи. Ако се стигне до нас, като най-малки, ние като най-малки нямаме такива претенции, ние ще подходим по същия начин и за нас ще бъде комплимент и отговорност да предложим също програмно правителство," декларира Марков. 

Снимка: БТА

"Живеем в тежки исторически времена, решенията, които трябва да бъдат взети, са високоотговорни", каза депутатът от "Величие"

Той посочи, че вижда в парламента формации, които не искат да поемат отговорност за управлението и са с намерение да я прехвърлят върху други институции. 

След края на срещата при президента Марков повтори позицията на "Величие" и пред медиите. Той подчерта, че няма как да подкрепят кабинет на малцинството, лансиран от ГЕРБ, като изтъкна причината. Обясни още веднъж и защо не одобряват формулата за експертен кабинет.

"Ние нищо не знаем за неговите цели и задачи, как да подкрепим правителство на малцинството? Трябва да знаем всичко, българските граждани да знаят какво ще прави това правителство", каза Марков, като коментира, че един такъв въпрос е срещата на върха на НАТО след месец. Това засяга цяла Европа, подчерта лидерът на групата на "Величие", който към момента не е наясно каква е българската позиция.

В същото време заяви, че отговорността за правителство трябва да поемат онези, които носят най-голямата политическа отговорност. 

"Беше един конструктивен разговор с президента, спокоен, приятен, в който ние предложихме реализация на правителство с ясно програмно управление", обобщи той впечатленията си. И повтори, че като най-малка политическа партия, "Величие" нямат претенции да го създават.

Снимка: БТА

"Величие" ще дадат подкрепа, ако бъдат запознати с конкретните цели и задачи, уточни той и подчерта, че българските граждани искат да знаят какво следва.

"Скриването зад експертно правителство, което е скрито коалиционно, смятаме за непочтено. Ние не можем да подкрепим нито едното, нито другото", обобщи Николай Марков. Той заяви още, че от сформирането на 50-ия парламент насам правят опити да разговарят с останалите политически сили за това какви правителства предлагат, какви ангажименти ще поемат и в какви срокове. "На тези въпроси никой досега не ни е отговорил", уточни Марков.

В коментар на идеята на ИТН за президентска република той посочи, че това не е приоритет в момента, а на дневен ред е срещата на НАТО в САЩ идния месец. Уточни още, че формацията му е против това да даваме оръжия на Украйна, като отрече да са русофили.

Очаква се след срещата Радев да каже кога връчва първия мандат.

Снимка: БТА

От формацията бяха единствени сред останалите партии, които не са предявили претенции за мандати.

Снимка: БТА

Формацията междувременно се тресе от вътрешнопартиен трус след скандал, възникнал между двете водещи фигури във "Величие" - Николай Марков и Ивелин Михайлов.

Михайлов обвини депутатите, начело с Марков, че са "пробити", понеже гласували с ГЕРБ и за тяхна кандидатура. Става въпрос за избора на Анна Александрова за шеф на временната парламентарна комисия, която ще прави промените в парламентарния правилник. Михайлов стигна и по-далеч и заплаши с разпадане на групата заради 5-6 народни представители.

Николай Марков го предупреди отново през медиите, че подобно поведение накърнява репутацията на партията, а и не отговаря на истината. Марков поиска извинение от Ивелин Михайлов за обвиненията към депутатите и направи изявлението заедно с цялата група, за да докаже, че тя е единна.