Маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" в РСМ. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в "София Ивент Център", където се провежда събитието за зелена трансформация "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа".

"Вече става пределно ясно защо през пролетта на 2021 година аз преместих като представител на България в Съвета на ЕС за един дълъг период аз преместих фокуса на европейските институции и лидери от защитата на нашата история, култура и език и към защитата на правата на българите в РСМ. Стана ясно защо издигнах още тогава идеята за тяхното вписване в конституцията на страната като важно задължително предварително условие за започване на преговори за членство и отстоявах тази кауза до край, до самото й залагане в преговорната рамка. Но днес маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" в РСМ", каза президентът.

"Това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консунсус от всички държави членки срещу поетите от РСМ международни ангажименти, но най-вече срещу собствените й граждани. Които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната", посочи още Радев.

Държавният глава очаква незабавни конкретни действия, както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване, за гарантиране на необратимост и устойчивост в утвърждаването на принципите на демокрацията и основните критерии в спазването на човешките права.

"Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но базирана на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация", категоричен е президентът.

Вчера новоизбраният премиер Християн Мицкоски коментира в интервю за ТВ24, че не вижда защо българите в РСМ да бъдат вписвани в Конституцията и направи заявка за промяна на преговорната рамка с Европейския съюз.

Радев коментира и резултата от провеждащите се консултации.

"Днес има още две политически сили за консултации. Много е важно как ще се развие първият мандат. Аз ще обявя кога ще връча първия мандат едва след като приключи цикълът на консултации."

От 11:00 часа на "Дондуков" 2 ще са консултациите с представители на парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ ( ИТН), а от 13:00 часа - с ПГ на "Величие".

По повод думите на военния министър, че България има готовност да предостави излишно военно оборудване на Украйна, държавният коментира, че въпросът вече е за липсата на хора на бойното поле.

"Въпросът вече не е в предоставянето на оръжие, защото, с повече и с по-малко, или без оръжие, вие виждате, че отиваме към сходно развитие на нещата на фронта. Въпросът вече е за липсата на хора на бойното поле, защото това е война, която се води с много хора", каза Радев. По му става въпрос за липса на хора като количество, като подготовка и най-вече като мотивация.

"Вие гледате и други телевизии, предполагам, други медии по света, които ясно отразяват и какво се случва по улиците на Украйна. Няма как с хора, които се ловят по улиците и на сила се откарват на фронта, да се постигат някакви успехи в тази наистина грозна и кървава война", коментира още държавният глава. Така че е крайно време да се започнат преговори за прекратяване на военните действия и да се търсят условия за мир съгласно устава на ООН, отбеляза той.

Относно възможността за предоставяне на оръжия от България за Украйна, Радев коментира, че за отбранителни способности на българската армия, ако се наложи, трябва да се поддържа един солиден капацитет.