Бойко Борисов разкри защо домът му е охраняван от снайперисти. Пред медиите в парламента той съобщи, че за сигурността му има предупреждение от сериозна чужда служба. Борисов предположи, че причината е военната помощ за Украйна, която е издействала ГЕРБ заедно с ДПС. Той категорично отрече медийни внушения, че зад заплахата за живота му стои Делян Пеевски.

"Преди около седмица хората, които се занимават с моята охрана, ме информираха, че има много сериозен сигнал от една от най-влиятелните служи в света за за най-високата степен на заплаха. Предполагам от ДАНС, МВР и НСО са взели някакви мерки, надявам се. Не съм говорил дори с ръководството на НСО", заяви пред медиите в парламентарните кулоари Борисов. Той уточни, че не е обсъждал сигнала с никое от ръководствата на МВР, НСО и ДАНС.

И беше категоричен коя е причината за заплахата с уговорката, че няма информация, а само предполага.

"Категоричната подкрепа за Украйна - така си го обяснявам аз. Аз така го оценявам. Ако има такова нещо, касае само Украйна и затова една от най-влиятелните служби подава сигнала. Няма друго основание освен помощта за Украйна", убеден е лидерът на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ призна още, че обикалянето на медиите около къщата му да снимат снайперистите е страшно депресиращо. Пръв публично информацията разкри лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който попита президента за снайперистите пред телевизионните камери по време на консултациите.

"Страшно депресира и внуците, и детето, и всички, каза Борисов. Той припомни, че е получавал реални заплахи като главен секретар на МВР.

"Това не са никак шеги. Но ме притесни това, че вчера в две диаметрално противоположни медии излезе информация, че заплахата идва от Делян Пеевски. Всичко друго бях чул за Пеевски, но това ми дойде в повече. И ме притесни. Когато Алексей се зае да направи сглобка, той успя, сега това би било с един куршум два заека - че Пеевски, след като сме се скарали, едва ли не е заподозрян", заяви Борисов.

Той обясни, че след разпускането на депутатите за предизборната кампания всеки си е отишъл при партията и повече от месец нито е разговарял, нито се е виждал с Пеевски.

"Ние сме коренно различни партии, клишето да ни опаковате в едно, няма да го видите, просто не е така", подчерта лидерът на ГЕРБ.

На репликата, че ги опаковат заедно, защото двете формации имат много съвпадения в позициите, Борисов отвърна, че най-много сходства имат с ПП-ДБ, а по други теми пък с Възраждане. 

ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството, потвърди още лидерът на партията и добави, че те си държат на думата и правят това, което са казали.

"Какво има да преговаряме още. Това правителство ще бъде изцяло на ГЕРБ, това искат нашите избиратели и всякакви други алтернативи не се приемат от симпатизантите. Да гласуват за ГЕРБ и да получат някой друг, това вече не е прието от партията", подчерта Борисов.

Той отрече опорките, по думите му, за пазаруване на депутати. "И стотинка няма да дадем, това е стопроцентова лъжа, че който и да е от ГЕРБ е разговарял с някой да напусне групата", добави лидерът на партията.

Борисов коментира и настояването на новия северомакедонски премиер Мицкоски да прекрои преговорната рамка с ЕС. 

"Договорите, особено международни и втъкани в преговорната рамка на ЕС, се спазват. Всякакви интерпретации не са добри за колегите от Северна Македония", заяви бившият премиер, обръщайки се към Мицкоски.

Той добави, че ако има редовен кабинет, ще инициира среща с премиера на РСМ и подчерта: "Без нашата подкрепа и тази на Гърция, РСМ нямат шанс за ЕС", напомни Борисов. "Сега нека да са отговорни. Както са получили нашата подкрепа, сега не могат да разчитат на нея", категоричен бе лидерът на ГЕРБ.