Президентът Румен Радев не е запознат каква ще бъде българската позиция за срещата на върха на НАТО във Вашингтон в средата на юли. Това твърди лидерът на ПГ на "Величие" Николай Марков. Той го заяви пред журналистите след края на консултацията при Румен Радев.

По време на срещата Марков попитал върховния главнокомандващ, който е в състава на българската делегация, какво ще отстояваме в американската столица по време на форума на пакта и така е узнал, че и държавният глава не е информиран.

"Самият президент не е запознат с позицията. И той е поставен в условие да прочете нещо, което не е изготвено от президентската институция", коментира пред медиите на "Дондуков" 2 Николай Марков. "Това е много сериозен проблем и смятам, че трябва да се освети всичко това, за да е ясно кой носи отговорността", добави той. 

Марков е повдигнал темата по време на срещата на "Дондуков" 2, тъй като и "Величие" вчера направили постъпки да се информират каква позиция ще заеме българската делегация в САЩ. По думите му това е форум, който засяга пряко бъдещето на Европа и формацията му настоява да бъде информирана за нещо толкова важно.

Самият президент беше включен в българската делегация заедно със служебния премиер, след като партиите в парламента се разделиха по въпроса кой от двамата да замине за Вашингтон.

Политическите сили, които бяха помолени да решат от Димитър Главчев, не успяха да излязат с единно решение и отново върнаха темата в Министерския съвет. Така правителството взе решението и президент, и премиер да заминат за форума на алианса.

Според експертите българската позиция се изготвя от Външно министерство, а президентът, който е и върховен главнокомандващ, я защитава. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов защити същата теза, но припомни, че когато той е бил премиер, е представлявал страната на европейските съвети, а президентът, който и да е бил той, е водил делегацията на форумите на НАТО.

Лидерът на ДПС Делян Пеевски пък твърдо се противопостави за САЩ да заминава президентът, защото, по думите му, той ще сее и в САЩ руска пропаганда.

Според бившия военен министър Тодор Тагарев водачът на българската делегация на форумите на НАТО е само един и столът е само един. Другото той нарече пиар акция. Тагарев предположи, че в случая начело на нашата делегация ще бъде държавният глава.