Цената на зеления преход ще бъде платена от фирмите, а основната част от него ще мине през частните капитали. Когато става дума за зеления преход обаче трябва да говорим и за предимствата, които не се отнасят само до защитата на околната среда, но и до икономическите ползи. Страната ни е добро място за правене на бизнес, банковата система у нас и в Европа е изключително развита и е в основата на финансирането и развитието на компаниите. Целта е да привлечем високотехнологични инвестиции, с висока добавена стойност и експортно ориентиране. Това са част от акцентите, които изтъкнаха участниците в панела "Цената на Зеления преход", част от най-успешния форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)".

Снимки от панела "Цената на Зеления преход" ВИЖТЕ ТУК >>

За четвърта поредна година той се организира от Dir.bg и 3Е News. Тридневното събитие започна днес в столичния Sofia Event Center и ще продължи до петък, 28 юни. В дискусиите участват над 165 лектори от 19 страни.  

В дискусията "Цената на Зеления преход" бяха поставени акценти върху това как да разбираме числата със задълбочен анализ на финансовото измерение на прехода към устойчива икономика. Бе представена визията на инвеститорите, които говориха за проучвания на институционални инвеститори, инвеститори в рисков капитал и фондове за въздействие. На фокус бяха и стратегиите за привличане на повече капитали за мащабни зелени проекти, както и стратегиите на банките за развитие за ускоряване на зелените инвестиции.  

Модератор на панела бе Илиана Андронова, заместник-ръководител на управление "Стратегическо развитие и зелени политики" в Българската банка за развитие. Участие в дискусията взеха Дорин Бадеа - старши експерт по инвестиции и капиталови пазари в ЦИЕ в Румънската банка за развитие и инвестиции, Едуард Рандолф - директор "Инвестиции" в Amber Infrastructure, член на инвестиционния съвет в "Енери България", Калина Кисьова - генерален мениджър "Корпоративни и МСП продукти и бизнес развитие" в ОББ, д-р Маню Моравенов - главен изпълнителен директор на Българска фондова борса и Мила Ненова - изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Според Ненова цената на зеления преход ще бъде платена от фирмите, "но това е път, който трябва да бъде извървян от тях". По думите ѝ ефектът от прилагането на зелените политики е конкретен. Големите чужди инвеститори в България, които прилагат зелени политики, очакват от малките фирми, с които работят тук, също да прилагат такива. Независимо, че няма законодателно изискване към малките и средните бизнеси, те стават част от процеса, защото, ако искат да работят с големите фирми, трябва да прилагат такива политики, посочи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции.

Мила Ненова - изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции

Снимка: Булфото

По думите ѝ целта на страната ни е да привлече високотехнологични инвестиции, с висока добавена стойност и експортно ориентиране. "Ние сме готови за това, а растежът на цели сектори го показва. В България има изключителни предприятия с високотехнологично производство. Сега е моментът България да направи преход към това, което искаме и това се отразява и на законодателството, което прилагаме", посочи Ненова.

По думите ѝ в Закона за насърчаване на инвестициите са разписани критерии, според които високотехнологичните предприятия и тези, които имат мерки за зеления преход, получават максималния размер на помощта. Това е включено в законодателството ни с цел да привличаме фирми и производства, които отговарят на тези цели, защото няма нужда да вървим назад, а да гледаме в бъдещето и да подкрепим това, което е най-ново, изтъкна Ненова.

Според нея България в момента е в позиция да привлече сериозни инвестиции и трябва да се възползва от външните обстоятелства след COVID кризата и на фона на войните, които се водят сега. След COVID и вследствие на военните конфликти инвеститорите оценяват, че има производства, които трябва да се върнат в Европа, защото са стратегически и те не винаги могат да се върнат в страната, от която са тръгнали поради финансови причини, отбеляза изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции.

Д-р Маню Моравенов, главен изпълнителен директор на Българската фондова борса

Снимка: Булфото

Д-р Маню Моравенов, главен изпълнителен директор на Българската фондова борса (БФБ), каза, че основната част от зеления преход ще мине през частните капитали. Публичните капитали също ще имат своята функция, банковата система в България и в Европа е изключително развита и е в основата на финансирането и развитието на компаниите, смята той. Според него проектите, свързани с финансирането на новите и на малките фирми, са особено важни, но бързите крачки на зеления преход ще минат пред финансирането на големите компании.

ЕС няма интегриран капиталов пазар, което до голяма степен го прави неефективен, изтъкна Моравенов и добави, че в Европа има пет големи борсови групи, две-три средни борси и седем-осем малки. От около десет години се развива съюз на капиталовите пазари в ЕС, който върви с малки стъпки. Според мен трябва да се направят сериозни стъпки за интегрирането на фондовите пазари в Европа. Българската фондова борса е един от двигателите на този процес на ниво Централна и Източна Европа и участва много активно в разговорите, но този процес е дълъг, обясни той.

Дорин Бадеа, старши експерт по инвестиции и капиталови пазари в ЦИЕ в Румънската банка за развитие и инвестиции

Снимка: Булфото

Дорин Бадеа, старши експерт по инвестиции и капиталови пазари в ЦИЕ в Румънската банка за развитие и инвестиции, посочи, че, когато става дума за зеления преход, трябва да говорим и за предимствата от него. Според експерта те не се отнасят само до защитата на околната среда, но и до икономическите ползи, особено за Централна и Източна Европа.

Нашият регион може да спечели от този преход и за нас това е възможност да направим голям скок напред, така че, ако говорим за разходи и предимства, предизвикателства и възможности, първо трябва да говорим и за решенията, изтъкна Бадеа. По думите му в Европа липсва достъп до капитали на вътрешните пазари.

Банките за развитие като цяло са многостранни институции, Европейската инвестиционна банка работи с цяла Европа и това е начин да се мобилизира капитал, да се финансират дейности и те да бъдат свързани с частния капитал, посочи той.

Едуард Рандолф - директор "Инвестиции" в Amber Infrastructure, член на инвестиционния съвет в "Енери България"

Снимка: Булфото

Едуард Рандолф, член на Борда на директорите на "Енери България", изтъкна, че страната ни е добро място за правене на бизнес. Нашата дейност се увеличава непрекъснато в България. Ние сме голям инвеститор в енергетиката. Страната е привлекателна от гледна точка на законодателството, а и за нас като инвеститор във възобновяеми енергийни източници, вие сте благословени, защото има много слънце и земя, която не е скъпа и могат да се реализират проекти, отбеляза той.

Едуард Рандолф изтъкна, че частните инвеститори са тясно специализирани в конкретни активи, което означава, че те не са запознати с останалите. Много инвеститори не са запознати с България и страната не е в центъра на вниманието и ако трябва да се говори за това какво може да се направи, за да се подобри имиджът на страната, това е членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, защото така ще се мобилизира капитал, отбеляза той. Според него присъединяването към еврозоната също е важно, но не решаващо, защото валутата може да се обменя.

Бих се обърнал към политиците да не променят законодателството, ако искат инвестиции, защото е опасно, ако се правят големи промени. Втората ми молба към тях е, ако се дават някакви субсидии, те да не бъдат прекалено щедри, защото тези проекти са дългосрочни, каза Едуард Рандолф.

Калина Кисьова, генерален мениджър "Корпоративни и МСП продукти и бизнес развитие" в ОББ

Снимка: Булфото

Калина Кисьова, генерален мениджър "Корпоративни и МСП продукти и бизнес развитие", ОББ, изтъкна, че финансовата институция е много отговорна към клиентите си, акционерите и служителите си. Заради това устойчивостта е един от стратегическите ни приоритети, а това означава много ясно и методологично да подходим към оценката и да си поставим конкретни цели, когато става дума за устойчивост. Ние имаме цели за нашите собствени въздействия върху околната среда, отбеляза тя. 

Снимка: Булфото

Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.

Снимка: Булфото