Рая Назарян от ГЕРБ-СДС беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание, след като от ИТН склониха да я подкрепят. Тя събра 131 гласа "за" - тези на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ". "Против" гласуваха 66-има депутати от ПП-ДБ, БСП, "Величие" и Калоян Методиев, а 39-имата от "Възраждане" се въздържаха. Изборът на пръв сред равни бе последван от бурни аплодисменти в залата, а от ПП-ДБ се обърнаха със забележка към ИТН - "честито ви изчегъртване".

В началото на заседанието изглеждаше, че днес отново няма да има избран председател, но след две почивки Тошко Йорданов от ИТН повтори решението на лидера си Слави Трифонов партията да не подкрепи първия мандат на ГЕРБ и втория на ДПС и поиска третия за съставяне на кабинет. Депутатите на Слави Трифонов решиха да подкрепят кандидатурата на Назарян, както и всички останали, за да може да се премине към връчване на мандатите от страна на президента. 

Две почивки и патова ситуация в началото на пленарния ден

Вторият ден от първото пленарно заседание започна с 30-минутно прекъсване по искане на ДПС. Вместо гласуване, депутатите спориха дали да се приемат отново правилата за избор на председател на парламента. Силви Кирилов от ИТН като най-възрастен присъстващ народен представител и днес ръководи пленарното заседание. Той предложи правилата за избор на парламентарен шеф да се гласуват, като се аргументира с проведени рано тази сутрин правни консултации. Хамид Хамид от ДПС възрази, че това не е нужно, тъй като правилата са гласувани още вчера и поиска 30-минутна почивка за уточняване на казуса. 

Така след първото прекъсване трябваше да се премине към номинации за председател на законодателната институция по вече приетите вчера процедурни правила. Александър Ненков от ГЕРБ-СДС обаче поиска един час почивка, за да продължат консултациите и да се стигне до решение, а ръководещият заседанието го прекъсна за още 25 минути.

Конституирането на Народното събрание 

След двете почивки работата на депутатите продължи с разисквания на кандидатурите, като беше предложено само едно ново име - "Величие" издигнаха Виктория Василева. При гласуването тя получи само 13 гласа "за", "против" бяха 105, колкото бяха и въздържалите се. При останалите кандидатури нямаше промени - Петър Петров от "Възраждане" получи 53 гласа подкрепа, "против" бяха 112, а 71 се въздържаха. Силви Кирилов остана предложението на ИТН. 

Снимка: БТА

След избора на Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на 50-ото Народно събрание, най-възрастният народен представител Силви Кирилов ѝ предаде ръководството на заседанието и ѝ пожела успешен мандат и ползотворна дейност, както и да е доволна от резултатите.

След вота Асен Василев взе думата и заяви, че формацията на Слави Трифонов е показала истинското си лице. "Честито ви изчегъртване", каза той, припомняйки заявката, с която преди три години "Има такъв народ" влезе в политиката. 

От своя страна Рая Назарян заяви: "С днешното гласуване се дава възможност за нормално развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт. Народното събрание, независимо от степента на обществено доверие, е единствената платформа за легитимиране на изпълнителната и законодателната власт. Затова и нашата обща отговорност, на всеки един народен представител, е да дадем възможност за нормализиране на политическите процеси и да отговорим на очакванията на обществото за стабилност, сигурност и справедливост". 

Назарян посочи и че депутатите могат да разчитат от нейна страна на диалогичност, на справедливост, на равнопоставеност и на безусловно спазване на Конституцията, законите и на правилника на Народното събрание.

Пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари на парламентарната група на "Има такъв народ" за решаващата им подкрепа при избора на Рая Назарян за председател на парламента. "Благодаря, че поеха целия пасив и всички се упражниха върху тях, самото защото отстояха възможността да се тръгне по конституционната процедура", добави той.

Силви Кирилов предаде ръководството на заседанието на Рая Назарян

Снимка: БТА

За заместник-председател на парламента от ГЕРБ-СДС беше избрана Росица Кирова, от ДПС - Йордан Цонев, от "Продължаваме промяната-Демократична България" - Атанас Атанасов, от "Възраждане" - Цончо Ганев, от "БСП за България" - Драгомир Стойнев, от "Има такъв народ" - Андрей Чорбанов, от "Величие" - Виктория Василева.

50-ото Народно събрание прие с 235 гласа "за" да работи по правилника на предходния парламент до приемането на свой правилник. Беше обявено и сформирането на седем парламентарни групи.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС се оглавява от Бойко Борисов, заместник-председатели са Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян и Румен Христов, секретар - Александър Ненков.

Председател на Парламентарната група на "Движение за права и свободи" (ДПС) е Делян Пеевски, негови заместници са Искра Михайлова, Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид и Ертен Анисова, а секретар - Елван Гюркаш. 

Начело на Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" е Николай Денков, заместник-председатели са Божидар Божанов, Калина Константинова, Людмила Илиева и Стою Стоев, секретар е Татяна Султанова-Сивева. 

Парламентарната група на "Възраждане" отново оглави Костадин Костадинов, а заместник-председател е Петър Петров, секретар - Искра Михайлова. 

Председател на Парламентарната група на "БСП за България" е Борислав Гуцанов, заместник-председател - Иван Иванов, секретари - Деян Дечев и Иван Петков. 

Начело на ПГ на "Има такъв народ" е Тошко Йорданов, заместник-председател е Станислав Балабанов, а секретари са Ивайло Костадинов и Станислав Богдански. 

Председател на парламентарната група на "Величие" е Николай Марков, който днес положи клетва, заместник-председатели са Дарин Георгиев и Георги Куков, секретар е Ирена Негинова. 

Избрани бяха и 14 секретари на Народното събрание - по двама от парламентарна група: Марин Маринов и Галя Василева от ГЕРБ-СДС, Небие Кабак и Мюмюн от ДПС, Васил Стефанов и Иван Велчев от "Продължаваме промяната - Демократична България", Светослав Тодоров и Стоян Таслаков от "Възраждане", Деян Дечев и Иван Петков от "БСП за България", Ивайло Костадинов и Станислав Богдански от "Има такъв народ", Лариса Савова и Радостин Колев от "Величие".

Николай Марков се закле като депутат

Интересен момент в днешното гласуване бе, че за избора на Назарян имаше по-нисък праг, след като Николай Марков от "Величие" не се закле като депутат вчера и не можеше да участва в гласуванията. Подкрепа за Назарян преди ден дадоха 115 народни избраници, тоест днес бяха нужни само още пет гласа, за да бъде избрана (с гласовете на ИТН в крайна сметка получи 131 гласа).

Към клетвата на Николай Марков се стигна едва след конституирането на парламента. Той повтори думите: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". 

Лидерът на "Величие" Николай Марков

Снимка: БТА

След това новият председател на парламента Рая Назарян закри заседанието и насрочи следващото за утре в 9 часа. 

Сюжетите извън залата

Пред NOVA сутринта депутатът от "Величие" Дарин Георгиев каза, че председателят на партията закъснял за първото заседание и клетвата на парламента, тъй като имало среща, на която върху него бил упражнен "много сериозен натиск" да гласува за Рая Назарян. Това по думите на Георгиев е "заплаха с всякакви инструменти върху "Величие".

По-късно в кулоарите съпредседателят на ДПС Делян Пеевски отрече да е оказван натиск върху когото и да било и нарече това предизборна кампания. Той предупреди и че ако не се избере председател, за да се отпуши работата на парламента, "подаряваме България на Путин". 

Пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък беше категоричен, че няма да оттегли кандидатурата на Рая Назарян. Той предупреди, че без избор на парламентарен шеф не може да започне процедурата по връчване на мандати от страна на президента, а това може да вкара страната в конституционна криза.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Снимка: БТА

На влизане в сградата сред коментарите на представителите на политическите формации в НС нямаше промяна в позициите от вчера. Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ, обаче коментира новия момент от снощи - а именно заявката на ИТН, че ще очакват третия мандат, за да предложат експертно правителство. Според Петков това е "пълна екзотика".  

Станислав Балабанов от ПГ на "Има такъв народ" пък посочи, че решението им да не подкрепят ГЕРБ в първия мандат и евентуален втори мандат на ДПС, бил в отговор на социолозите, които са прогнозирали точно обратното. При евентуален трети мандат, връчен на тях, ще разговарят с всички парламентарни групи, добави Балабанов. 

Какво се случи при първия опит за избор на председател?

За поста вчера бяха издигнати четирима кандидати - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от "Величие", но първият тур не излъчи победител.

На балотажа отидоха първите двама, събрали най-много гласове, а именно Назарян и Петров. При повторното гласуване обаче никой от тях не събра повече от половината гласове в залата. След кратка почивка беше решено процедурата да продължи днес.

Изборът на председател е и тест дали ще бъде излъчено правителство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че от това дали ще бъде избрана Рая Назарян зависи и дали ще продължат преговорите за кабинет. 

В двата тура на гласуване този тест показа, че кандидатурата на ГЕРБ-СДС събира само подкрепата на своята партия и на ДПС, ИТН и "Възраждане" се въздържаха, а останалите гласуваха "против". Назарян събра общо 114 гласа "за" от ГЕРБ и ДПС, 69 от ПП-ДБ, БСП и "Величие" бяха "против", а 53-ма от ИТН и "Възраждане" се въздържаха. При първия вот за нея, преди прегласуването, Назарян беше подкрепена и от един социалист, който бързо се поправи.

Вчера след гласуването Борисов отговори с "не" на въпрос готови ли са ГЕРБ да направят крачка назад за Назарян. 

До късно снощи не беше ясна и позицията на ИТН, които неофициално бяха спрягани като възможен партньор на ГЕРБ-СДС и ДПС, които пък по време на преговорите в началото на седмицата откриха сходства в приоритетите, важни и за страната ни. Слави Трифонов обаче заяви, че партията няма да подкрепи правителство с първия и втория мандат, но са готови да вземат третия и да предложат експертно правителство, което да свърши определени и важни за страната неща за определено време.