"Има такъв народ" потвърдиха желанието си да получат третия мандат, ако се стигне дотам, и да бъде сформиран експертен кабинет с ясна програма. От партията не държат премиерът да е от тяхната формация. И са готови на разговори с всички парламентарни сили, ако се стигне до този вариант. Това заяви лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред президента Румен Радев. На "Дондуков" 2 започна третият и последен ден от консултациите с парламентарните групи, които организира държавният глава преди да връчи първия мандат на ГЕРБ. Той ще обяви кога ще го даде на първата по численост група след края на консултациите. От партията отново повториха, че няма да подкрепят нито първия, нито втория мандат.

"Ниската избирателна активност поставя под въпрос легитимността на самите държавни институции", посочи в началото на срещата президентът. 

"Ниската избирателна активност постави редица предизвикателства пред българската политическа система, пред партиите. Обърка и много прогнози. Но в същото време големият проблем е, че поставя под въпрос легитимността на самите държавни институции. На тези консултации обсъждаме основно съставянето на кабинет с първия, с втория мандат", каза Радев.

Президентът обобщи, че ГЕРБ вече са предложили правителство на малцинството, "Възраждане" - анти ГЕРБ коалиция. "Но вие първи издигнахте темата за програмно правителство с експерти и в тази връзка - как вие гледате на въпроса, че избирателите са се отдръпнали от урните, на политическия процес? И ако може да дадете по-конкретно описание на предложението ви за кабинет и обхвата му", поиска да узнае президентът", добави Радев.

От името на ИТН Тошко Йорданов припомни, че от тяхната формация говорят отдавна за експертен кабинет. По думите му това е единственият вариант за изход от политическата криза. Такова експертно правителство ще има програма и ще получи подкрепа, ако я изпълнява и ще си носи последствията, ако пък излъже гражданите, изтъкна той.

"Според нас най-разумният, практичен и верен ход на парламента е с третия мандат да се пристъпи към изработване на програма и експертно правителство, което да започне да я изпълнява", обясни председателят на ПГ на ИТН.

Тошко Йорданов определи като ужасяваща ниската избирателна активност. "Причина за отлива са политиците, не българските граждани", категоричен е той.

Президентът попита какви възгледи застъпват за промяна на избирателната система, като изход от кризата с ниската избирателна активност и легитимността на институциите, като изреди няколко опции, сред които гръцкия модел и смесена система с мажоритарен елемент.

Снимка: БТА

Йорданов припомни и за инициативата на ИТН за промяна на формата на управление на страната в президентска република.

"Има и трети вариант - президентска република", започна Йорданов, а Радев го прекъсна, че сега ще бъдат упрекнати, че започват да си подават топката.

"Това не променя нашето мнение, защото такава президентска власт има много по-голяма легитимност, защото е получила над 50% подкрепа", защити позицията на ИТН Тошко Йорданов. По думите му разговор за промяна на избирателната система се повдига при политическа криза.

"Ако продължи така политическа каша, напълно вероятно е хората да узреят за тази идея", каза за президенската република депутатът от ИТН и напомни, че именно затова те са настоявали за референдум по въпроса.

След срещата с президента Тошко Йорданов посочи, че няма да държат премиерът да бъде от тяхната партия, ако получат третия мандат. 

"Не държим премиерът да бъде от ИТН. той може да е близо до някоя партия, но защо да е от ИТН", изтъкна депутатът от ИТН.

"В която и партия да отиде третият мандат, ако ни поканят, ще отидем да ги изслушаме. Повтарянето, че няма да подкрепим първия и втория мандат е, защото продължават някакви хора да се упражняват на тема как ще подкрепим", коментира той. Ако пък ИТН получи третия мандат, ще покани всички на разговор за програма с къса писта с хоризонт от една година и едва след това ще се коментират министерските имена.

Йорданов посочи, че решението зависи от президентската институция. "Ако се стигне до трети мандат, всички партии ще си зададат въпроса какво следва. Най-лесно е да се отиде на избори. За нас няма проблем, ние сме партията, която е качила резултата си, така че за нас не е проблем да отидем на избори", подчерта Йорданов. 

По въпроса, че не е логично най-малките формации да коментират отсега третия мандат, Тошко Йорданов контрира, че Бойко Борисов може да си изказва мнението, но това право е записано в Конституцията.

"Няма значение какво мисли един или друг политически лидер, важно е какво казва Конституцията", подчерта той, като напомни, че там фигурира опция за връчване на трети мандат. 

За експертно правителство се обявиха вчера и от БСП, които също залагат на третия мандат и отказват подкрепа на първия и втория. Същата заявка направиха и от ИТН.

Цикълът консултации ще завърши със срещата с най-малката парламентарна група "Величие".

След първи два дни се разбра, че ГЕРБ планират да предложат на пленарната зала кабинет на малцинството с техен премиер, но без Бойко Борисов. Борисов заяви пред Радев, че очаква правителство с първия мандат, но според него, на практика излиза, че няма как да бъде съставен кабинет.

ДПС подкрепят правителство на ГЕРБ, а никой от останалите политически сили няма такова намерение преди да са се произнесли последните на консултациите - "Величие".

От ПП-ДБ са категорични, че остават опозиция, "Възраждане" приканиха всички да се обединят в коалиция "анти ГЕРБ".

На всичките си срещи до момента държавният глава търси отговор от политическите формации как виждат възможностите за съставяне на правителство, с кой мандат, каква формула на управление биха предложили.