Все още няма проблеми с хранителните доставки, но проблем са високите цени на храните, което прави по-труден достъпа до тях от хората. Освен това се увеличават и разходите за отглеждане на продукция, което е проблем за печалбата на фермерите. Това каза Михаил Думитру, заместник генерален директор на Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" в ЕК, на форума "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", организаран от Dir.bg и 3Е News.

Тридневното събитие започна днес и ще продължи до 28 юни в конферентните сцени на Sofia Event Center в столицата. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Това е четвърто издание на най-успешния форум за зелена трансформация.

Според Думитру Общата селскостопанска политика (ОСП) е една от много прецизните политики във времето, но няма как да бъде гарантирана сигурност на хранителната верига без устойчивост. А когато говорим за устойчивост, трябва да се съсредоточим върху нейните три аспекта - икономически, социален и околна среда. Той припомни, че в началото на годината фермерите в цяла Европа протестираха, което наложи преразглеждане на ОСП.

"Критикуват ни, че сме твърде амбициозни, че отиваме твърде далеч. Но има и такива, които смятат, че не сме достатъчно амбициозни. Важно е да сме балансирани", коментира Думитру, цитиран от БТА.

По думите му една от целите на ОСП е подкрепа, но тя не идва просто така - производителите трябва също да отговарят на критерии. Думитру подчерта, че текущите кризи са повод хранителният сектор отново да се издигне сред приоритетите, но трябва да се стремим Европа да остане лидер по отношение качеството на храната.

Той отбеляза, че се наблюдава фрагментарност на структурите в селското стопанство и земеделските производители не са толкова конкурентоспособни колкото други сектори.

"За България и Румъния е много важен въпросът за обединяване на производителите, защото има десетки малки производители, които няма как да са конкурентоспособни иначе", каза Думитру.

Според мнението му инструментите за рискове и кризи може да бъдат подобрени, а внимание трябва да се обърне и на мерките за превенция и възстановяване.

Думитру подчерта, че в Брюксел има дискусия и структурен диалог, но той припомни, че има държави, изправени пред процеса на присъединяване към ЕС и трябва да се мисли какво влияние ще окаже това.

Много правилно темата за сигурността на хранителните вериги стана приоритет отново и се надявам да остане приоритет, заключи Думитру.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.